Intervjui

ZORAN TERZIĆ PRED F6: NA GRANICI ZDRAVOG RAZUMA

Finalni turnir Lige nacija za najboljih šest selekcija u kineskom gradu Nanđingu samo što nije. Najbolja srpska selekcija biće jedan od učesnika prvog takmičenja pod ovim nazivom, iako iza sebe ima tri učešća u završnici i tri bropnzane medalje na Gran priju koji je bio „preteča“ pomenutog. Rekordan nagradni fond, gde će pobednici postati „milioneri“, nikako nije uspeo da „oraspoloži“ same aktere i pre svega njihove stručne štabove. Posle 15 kola, u finalne borba su se plasirali timovi Amerike, Srbije, Brazila, Holandije, Turske, uz domaćina Kinu.

Posle puta naše selekcije po celom svetu, koji je izgledao (do sada) Brazil – Makao – Srbija – Holandija – Argentina – Srbija, a pred završne borbe u Kini, selektor Zoran Terzić se osvrnuo na neke stvari i moguće probleme.

– Repezentacije koje su se kvalifikovale na finalni turnir bile su stvarno bolje od ostalih. Mi smo još jednom pokazali gde se trenutno nalazimo kada je svetska odbojka u pitanju, a to je vrlo visoko. Ipak, pred „fajnal siks“ mora se istaći da je pitanje koliko će koja selekcija uopšte moći da igra na nivou koji se očekuje od najboljih. Ono što se iskreno nadam jeste da neće biti povređenih, ali i ako ih bude, to ne treba mnogo da iznenadi, pošto je sistem takmičenja nije baš human i rekao bih graniči se sa zdravim razumom. Možda su to teške reči, ali je tako. Niko nije pitao koliko su teška putovanja bila za sve nas.

Napori su bili ogromni, tu nema priče, ali sada, kada svaki igrač treba da pruži svoj maksimum, javlja se još jedan, prošle godine u Nanđingu već viđen, problem.

– Pitanje je koliko će ko moći da pruži na terenu, s obzirom da devojke najverovatnije neće moći da jedu meso. Podsetiću, igra se u istom gradu gde su prošle godine dve devojke, od kojih je jedna bila naša Ana Antonijević, kažnjene od strane Svetske anti – doping agencije, jer su posle konzumiranja istog, imale povišen nivo klenbuterola, zabranjene supstance. Znalo se da samo meso koje se jede u Nanđingu može da izazove taj nivo, da nikakvog uzimanja nedozvoljenih sredstava nije bilo, ali bili su neumoljivi, pa njih dve nisu igrale na Evropskom prvenstvu. Sada sigurno da niko ne želi da rizikuje da ostane bez bitnog igrača na Svetskom prvenstvu, pa pretpostavljam da meso neće biti na meniju devojaka.

Šta onda treba očekivati na finalnom turniru prve Lige nacija koji se igra u Nanđingu od 27. juna do 1. jula?

– Mislim nizak nivo odbojke zbog svega gore navedenog. Sve selekcije jesu malo kalkulisale sa sastavima koji su putovali širom sveta, zbog pominjanog sistema takmičenja. Mi smo uspeli da odmorimo neke devojke poslednji vikend i poštedimo ih napora u Argentini. Pitanje je koliko su uspele da se odmore, a i koliko da se svi uigraju za samo par zajedničkih treninga. Ako bude pomaka, oni će biti minimalni.

Šta će odlučivati o pobediku?

– Trenutno raspoloženje devojaka, motivacija, raspoloženje neke od njih ili celog tima. Od nas trenera najmanje zavisi, jer je ovo bilo prvi put da nismo uspeli sa njima skoro ništa da radimo i uigravamo. Ne želim ovim nikom da stvaram nikakav alibi, mi ćemo se truditi, naše ambicije se znaju i na svakom turniru one su iste. Mi u Nanđing putujemo da bi pobeđivali.