Intervjui

ZORAN TERZIĆ – TAČNO JE, ZVALI SU ME RUSI

Još pre par godina ispred onog standardnog „selektor ženske odbojkaške reprezentacije Srbije“ sa punim pravom je moglo da stoji i – trofejni. Iz leta u leto Zoran Terzić potvrđuje svoje odbojkaško znanje, a osvajanjem srebrne olimpijske medalje u Rio de Žaneiru, definitivno je postao i – legendarni. Bilo kako bilo, uspesi naše ženske reprezentacije vezani su za njega i njegov rad. Uz sve to, oko njega se najčešće „otimaju“ veliki evropski klubovi, a opredelio se za slavni Volero. Sa druge strane, ono što se malo zna, jeste da je njegovo ime figuriralo i kao mogući selektor reprezentacije Rusije, koja posle loših igara na Olimpijskom igrama, želi „novu krv“.

– Tačno je to, čuo sam da me žele. Kontaktirali su me neki ljudi, izrazili želju, ali oni nisu iz samog vrha Odbojkaškog saveza Rusije, tako da… Ništa zvanično. Ukoliko nešto tako bude aktuelno, videćemo.

Mali povratak u Rio. Da li su se utisci definitivno slegli ili je bilo negde nekad malo vremena bar da se razmišlja o velikom rezultau koji je tamo postignut?

Serbia celebrate

– Slavlje je po povratku u Srbiju trajalo samo par dana, posle čega sam spakovao stvari i otišao u Cirih. Novi izazovi, sve novo… Nema vremana da se priča o starom, pa makar to bio i veliki rezultat koji smo mi postigli u Brazilu. Na prošlost stavimo „ad akta“, pa gledamo napred. Neke čestitke ljudi sa kojima se nisam višao nekoliko meseci, podseti na događaje na Olimpijskim igrama i to je sve. U takvom vremenu živimo.

A prilika za podsećanje sa „akterima“ je bila nedavno, na Svetskom klupskom prvenstvu u Manili, među učesnicima je bilo čak šest srpskih reprzentaivki.

– Sjajan osećaj. U četiri evropska tima Bojana Živković, Silvija Popović, Milena Rašić, Maja Ognjenović, Jovana Stevanović i Tijana Bošković. Falila je primačka dijagonala i bila bi to cela prva postava olimpijskog vicešampiona. Imali smo prilike malo da popričamo, a to gde i kako one igraju, potvrđuje i rezultate reprezentacije, ali i igračku vrednost svake od njih na evropskom i svetskom tržištu. Lepo je videti ih opet na pobedničkom postolju, kao i pojedinačne nagrade koje su dobile.

Volero je na pomenutom takmičenju zauzeo četvrto mesto. Bila je to dobra proba pred novo iskustvo u Ligi šampiona ove godine. Ko su favoriti i gde je švajcarski šampin u celoj toj priči?

Terzic Zoran coach of Serbia

– Zna se da su dve turske ekipe napravile sjajan posao ovog leta u prelaznom roku. Pre svega Ezačibaši koji je stvorio pravi „drim tim“ sa nekoliko izuzetnih i svetski priznatih igračica. Kada je u pitanju Vakifbank, oni su zadržali skoro ceo prošlogodišnji tim i doveli možda najbolju igračicu sveta, Kineskinju Žu. To su glavni favoriti, a ne mnogo iza njih je i treći turski tim, Fenarbahče, koji u svojim redovima ima takođe  možda najbolju igračicu sveta, Kim iz Koreje. Među favoritima je još Dinamo iz Moskve, a tu je i Volero. Biće potrebno dosta rada, znoja, ali i sreće, da se neko od favorita izbegne do „fajnal fora“ koji nam je svima cilj za ovu godinu, kao i medalja sa tog takmičenja.

Zato su između ostalog i toliko želeli da u narednih (bar) godinu dana, trener bude Zoran Terzić. Volero je višegodišnji šampion Švajcarske koji u pomenutom prvenstvu nema dostojnog rivala, a po svoj pšrilici dugo i neće imati. Koliko je specifično spremati tim, generalno, samo za Ligu šampiona?

– Sa jedne strane je lako, jer je dug period između dve utakmice u najelitnijem klupskom takmičenju i tada nemamo, kao mnogi, teška iskušenja u domaćoj ligi. Opet, sa druge strane opet i nije toliko, pošto nema teških protivnika i utakmica, gde bi mogli da vidimo kakva nam je forma, koliko dobro igramo i šta to treba da promenimo. Prijateljske utakmice protiv jakih rivala su ipak samo – prijateljske utakmice.

terza-11Kakav je klub Volero, šta ga razlikuje od dosadašnjih u kojima je radio Zoran Terzić?

– Jedan od najvećih, možda i najveći. Volero je besprekorno organizovan, godinama je u samom vrhu evropske klupske odbojke. Za to je najzaslužniji predsednik kluba Stav Jakobi. Ulaže se veliki novac, a devojke, ali i stručni štab, imaju fantastične uslove za rad. Ono što nedostaje jeste jedan vrhunski rezultat, koji bi potvrdio sve gore navedeno i zaokružio celinu. Nadam se da bi ove sezone mogli da napravimo tako nešto, a ja ću sa moje strane učiniti sve da tako bude.

 

 

Dominacija evropskih klubova

Na pominjanom Svetskom klupskom prvenstvu pored četiri evropska tima Ezačibaši, Kazalmađore, Vakifbank i Volero, učestvovali su brazilska Reksona, japanski Hisamicu, tajlandski Glas i filipinaka „ol star“ selekcija lige. Kakav je kvalitet ekipa bio?

– Vidi se da su evropske ekipe daleko jače od ostalih. Ne znam da li u Brazilu i Japanu postoje bolji timovi od onih koje su poslali u Manilu, ali mi iz Evrope smo bili za klasu ispred njih. Kažu da je ovo bilo najjače takmičenje te vrste do sada. A bilo je baš dobro organizovano prvenstvo, iako je bilo bojazni da odziv publike bude slab, jer Filipini nisu odbojkaška zemlja. Na kraju je sve ispalo sjajno.

 

 

 

 

 

 

 

3 Responses

  1. Rezultati koje si postigao govore da si odbojkaski kralj. Neki bi da ti vid ledja, ali ih ih uvek razoruzas uspesima. Neka tako bude i ubuduce.

Comments are closed.