Aktuelnosti

ŽREB ZA EP ŽENA – PO OBIČAJU, TEŽIM PUTEM

Pohod ka novoj odbrani evropskog trona, naša najbolja ženska selekcija počinje kao i toliko puta pre, težim putem. Spsktakularan je, uprkos zdravstvenim merama, bio žreb za predstojeće Evropsko prvenstvo za odbojkašice (18. avgust – 4. septembar), pa su u A grupu svrstane Srbija, Azerbejdžan, Rusija, Belgija, Francuska i Bosna i Hercegovina. Ako se pogleda raspored drugih grupa, ova je, po običaju najteža. Inače, u glavnom gradu Srbije biće održano tamičenje do samog kraja, odnosno i završni mečevi koji odlučuju o medaljama.

Predstavnici selekcija koje su se kvalifikovale za ovo veliko takmičenje, okupili su se u „Starom dvoru“ u Beogradu, mestu na čijem se balkonu odavno slave veliki šampioni i na kome su nekoliko puta do sada stajale i naše devojke. Beograd je, kao jedan od četiri grada domaćina, bio organizator ceremonije žreba, kome su prisustvovali brojni ugledni gosti na čelu sa Vanjom Udovičićem, Aleksandrom Boričićem, Božidarom Maljkovićem, ali i predstavnici Odbojkaškog saveza Srbije Zoran Gajić, Ivan Knežežević, Jelena Nikolić, Dejan Bojović, kao i neposredni akteri Maja Ognjenović i Zoran Terzić. Kapiten plavih dama je uz Bugarku Elicu Vasilevu, Hrvaticu Samantu Fabris i Rumunku Neku Onijekve, čije su zemlje takođe domaćini grupa na EP, a one ambasadori CEV – a, učestvovale su u samom protokolu žreba i određivale sastave grupa

-Evidentno da je naša grupa najjača, jer se vidi da su u njoj kvalitetne selekcije, ali to je nešto što sam i priželjkivao. Kroz te utakmice se stiče samopouzdanje i podiže forma za ono što je teže, što dolazi kasnije, od osmine finala, kada se nema prava na grešku. Ako bi bili prvi u toj grupi, izbegli bi Rusiju i Italiju do finala, a na kraju krajeva, tim koji ima visoke ambicije, da igra finale i osvaja, nije bitno kada će i protiv koga igrati – ocenio je rezultate žreba trofejni selektor srpske selekcije Zoran Terzić.

U B grupi, čiji će domaćin biti Plovdiv, igrati domaćin Bugarska, Poljska, Nemačka, Španija, Češka i Grčka, C grupa će se igrati u Zadru, a uz domaćina Hrvatsku, biće tamo Italija, Belorusija, Slovačka, Mađarska i Švajcarska, dok je Kluž Napoka domaćin D grupe u kojoj će Rumunija ugostiti Tursku, Holandiju, Ukrajinu, Finsku i Švedsku.

Gosti Beograda su za organizaciuju ceremonije žreba dobili velike pohvale, a znajući organizacione sposobnosti Odbojkaškog saveza Srbije, svi kao da jedva čekaju početak i slažu se sa nadanjima prvog čoveka evropske odbojke, Aleksandrom Boričićem, da bi bilo lepo da prestane trenutna situacija sa virusom kovid 19 i da se na tribinama svih gradova, a naročito velikom finalu u Beogradskoj areni, pojavi i publika. Tek tada bi to bio pravi spektakl.