Liga nacija

POČINJE CIRKUS – SA TURSKOM TAČNO U PODNE

Treće izdanje Lige nacija konačno startuje. Utorak, 25. maj, određen je kao dan za početak takmičenja koje bi se moglo nazvati i put u nepoznato. Razlog je poznat, a to je prvo odbojkaško takmičenje koje će se održati po više nego specifičnim uslovima, u „mehuru“, pod merama predostrožnosti, a takmičenje na koje se čekalo dve godine, jer iz istog, gore navedenog razloga, prošlog leta nije održano.

Dame kreću prve, naša selekcija će se u prvom meču dana na terenu broj dva sajamske hale u Riminiju sastati sa Turskom, u podnevnom terminu  (utorak 12,00 časova). u ovom italijanskom turističkom gradiću načaze se već par dana i već su se, htele to ili me, navikle na sistem života koji ih očekuje u narednih mesec dana.

-Sve je manje – veše onako kako su pričali da će biti. Olakšavajuća okolnost, koliko čujem je ta da se igrači neće zagrevati sa maskama na licu, što je olakšavajuća okolnost. Imamo po sat i po dnevno, kad nisu utakmice, pravo da šetamo plažom, mada svi vidimo da je u Riminiju život skoro pa normalan. Sve radi, restorani, kafići, prodavnice, ali mi nemamo mogućnost odlaska. Ali kako je nama, tako je i svima ostalima – prenosi utiske iz Riminija selektor ovog tima, Aleksandar Vladisavljev.

Na prvi pogled, gledajući samo sastave učesnika, vrlo je vidljivo da će naše devojke biti tim sa najmanje iskustva, najmanje vremena za uigravanje i najnepoznatiji široj odbojkaškoj javnosti.

-Iluzorno je očekivati nešto mnogo posle samo tri nedelje zajedničkog rada. Videli smo sve ostale selekcije i velika većina njih je obvde sa izuzetno jakim sastavima, koji su mnogo godina živeli i trenirali zajdno. Verujem da je ovim devojkama, koje mislim da još uvek nisu svesne šta ih očekuje, imperativ da dokažu da su sa pravom pozvane u reprezentaciju, da učedtvuju na ovako velikom takmičenju. One su potencijal koji bi trebalo jednog dana da zauzmu mesto sadašnjih, proslavljenih reprezentativki, kada one budu prestale da igraju. Potrudićemo se da budemo što bolji, da se borimo za svaki poen, da se na terenu sve zaradi, pa makar to bio i častan poraz.

Ne treba mnogo prejudicirati, ali kompletna Turska je svakako više nego favorit na premijeri našeg tima u Riminiju.

-Ne samo u ovom meču, već mislim da su jedni od glavnih kandidata da se bore za medalju, odnosno da je realno da na kraju budu na „falnal foru“. Stigli su sa najjačim timom, koji će posle Lige nacija, koliko smo čuli, dobiti desetak dana pauze, što znači da im je ovo prioritet čak i u odnosu na Olimpijske igre. Svakako da gore od želje da se osvete za poraz u Ankari, u finalu Evropskog prvenstva 2019. bez obzira na to sa kojim smo mi timom ovde. Na nama je da damo sve što znamo i umemo, da probamo da im pariramo, da se borimo za svaki poen.

PAROVI PRVOG KOLA:

Holandija – Belgija, Turska – Srbija, Nemačka – Rusija. Japan – Tajland, Kina – Koreja, D. Republika – SAD, Italija – Poljska, Brazil – Kanada