Aktuelnosti

ŽREB ZA MUŠKO EP – ZAGREVANJE ZA ŠAMPIONE

Ono što je prošle nedelje bio Beograd, grad domaćin žreba za Evropsko prvenstvo odbojkašica, to je sada bio Helsinki kada su u pitanju muškarci. Po istom principu kao što je to viđeno u dvoru Skupštine grada, samo sa daleko manje glamura, svetlosnih efekata, uz mnogo manje prisutnih, tako su i domaćini muškoog šampionata Poljska, Češka, Finska i Estonija, najpre imale pravo da biraju po jedanog rivala „po želji“.

Naravno, ni jedna od njih u svojoj grupi nije želela prvaka Evrope, selekciju Srbije, ali je ceduljica sa imenom naše reprezentacije prva igledala „svetlost“ i svrstana je u A grupu u Krakovu, u kojoj su bili Poljska i Belgija, a gde su kasnije „pristigle“ još Ukrajina, Grčka i Portugalija. Može se reći da je „društvo“ taman po meri za prvu fazu takmičenja u kojoj momci koje trenira Slobodan Kovač ne bi trebalo da imaju većih problema i da bi trebalo dobro da se zagreju pred nastavak takmičenja u kome se igra na eliminacije.

Svakako da je B grupa u Ostravi najteža, jer se u njoj nalaze domaćin Češka, potom Italija, Slovenija i Bugarska, uz dva autsajdera Belorusiju i Crnu Goru. Finci su u C grupu izabrali Ruse, a žreb im je doselio još Holandiju, Tursku, Španiju i Severnu Makedoniju, dok je Estonija domaćin Letoniji, Francuskoj, Nemačkoj, Slovačkoj i Hrvatskoj.

Šampionat Evrope, na kome Srbija brani zlatnu medalju, startuje 1. septembra, a finalni meč je 19. istog meseca u Katovicama. Bilo bi lepo da srpski odbojkaši ne menjaju zemlju boravka, odnosno da se samo iz Krakova presele u pomenuti grad.