Liga nacija

NA STARTU VNL – REPRIZA FINALA EP

Odbrojavanje se polako završava i za najbolje svetske muške selekcije kada je Liga nacija u pitanju. Srpski tim na premijeri igra sa Slovenijom (petak 15,00 časova) i to je prva zvanična utakmica još od finala Evropskog šampionata u Parizu, kada su pre dve godine igrali isti rivali za titulu šampiona. Da poređenje bude još bolje, Srbi i Slovenci su pre samo par dana ukrstili koplja sa po dva tima na turniru u Ljubljani, ali sasvim je sigurno da su oba selektora dosta toga sakrili spremajući se za VNL 2021.

Plavi su stigli u Riminu, u hotelu su sa još 11 reprezentacija, privikavaju se na sva moguća (i nemoguća) pravila koja iziskuje ovo, sasvim sigurno, specifično takmičenje. Međutim na jedno nisu mogli…

-Dobili smo termin za trening na dan utakmice u 6,45 ujutru. Samo smo se zahvalili – rekao je kroz smeh, ali pomalo ironičan, selektor Slobodan Kovač, uz još jedan „detalj“. – Krenuli smo juče prvo na zvanično fotografisanje, pa na trening. Iz hotela smo izašli u 12,30, a vratili se u 19,15.

Ali, izgleda da je svima bar slično, ali svi isto očekuju start takmičenja koje ima milionske sponzore i koje je prvo posle dvogodišnje pauze.

-Ne znam stvarno kako da ocenim trenutnu formu u odnosu na druge, ali sam siguran da smo dobro radili i da spremni čekamo start takmičenja. Zadovoljan sam kako smo igrali u Ljubljani drugi i treći dan, ali ne sviđa mi se što sam video da su mnogi ispratili i komentarisali samo onaj prvi. Liga nacija… Slovenci su na startu, ali smo i mi i oni svesni da na nedavnom turniru nismo igrali sa najjačim sastavima. Znamo se međusobno, ali je prošlo dve godine od poslednje utakmice. Biće teško, naročito na početku, ali ćemo se svi vremenom prilagođavati.

Ambicije šampiona Evrope su svakako najveće na Ligi nacija 2021. Mnogi Srbiju vide kao najozbiljnije kandidate za plasman u ploufinale.

-Još je rano o tome govoriti, nije još ni počelo, ali da smo došli sa ambicijama adetkvatnim šampionima Evrope, to svakako. Da ne ponavljam da nas ugled i renome srpske odbojke obavezuje da uvek idemo na najviši plasman. Ali, mnogo je reprezentacija koje imaju slične ambicije. Mi na žalost, nećemo igrati na Olimpijskim igrama i ovo takmičenje nam je od izuzetnog značaja. Verujem da ćemo iz utakmice u utakmicu igrati sve bolje.

Inače, organizatori se još uigravaju i na mnoga pitanja nemaju odgovor. Ali su imali kada su im iz italijanske ekspedicije tražili pojačanu užinu, jer su svi dobili po bananu i malo kikirikija – može i sendvič, ali osam evra. Inače, kao i devojke, tako i momci gledaju normalan život u Riminiju, gde maske nosi samo ko hoće, dok su oni pod stalnom „prismotrom“, čak i na plaži. Ali, kad „krene lopta“ sve će biti drugačije.

Parovi prvog kola

Francuska – Bugarska, Nemačka – Australija, Japan – Iran, Srbija – Slovenija, Holandija – Rusija, SAD – Kanada, Poljska – Italija, Brazil – Argentina.