Medicina Struka

DR. LJUBAN MARTINOVIĆ: PRAVILNA ISHRANA

Devojčice i dečaci pokazuju veliki interes za razne sportove, naročito one sa loptom. Postavlja se pitanje, kakva treba da bude ishrana osoba koja upražnjavaju neku vrstu tog oblika fizičke aktivnosti. Ishrana sportista se sastoji u unošenju povećanih količina raznih hranljivih namirnica koje treba da obezbede veće energetske potrebe. Najveći broj sportista zahteva istu hranu koju treba da uzima i osoba koja obavlja teške fizičke poslove. To znači da obrok mora biti obiman, ali pre treninga nije preporučljivo. Po nekim nepisanim pravilima, hrana se uzima na oko četiri sata pre fizičke aktivnosti. To se odnosi na kompletan obrok. Sam trening je praćen velikim gubitkom tečnosti, zato je neophodno tokom treninga unositi velike količine vode, naročito u kombinaciji sa mineralima eletrolitima i ugljenim hidratima.

Postoji problem ishrane kod devojčica pošto one ipak žele da zadrže svoju lepotu i vitkost, pa stoga moraju da izbegavaju testa i slatkiše. Pravilna ishrana u doba adolescencije (a odnosi se i na devojčice i na dečake), omogućava normalan fizički i psihički razvoj, za zdravlje u budućnosti, lep izgled i zaštitu od raznih hroničnih boleti. Zato treba uzimati namirnice kao što su meso, mleko, riba i riblji proizvodi, voće, povrće. Čak je i Hipokrat, koji se bavio ishranom kao lekar još pre nove ere rekao: „Hrana je toliko povezana sa medicinom, da medicina ne može opstati bez hrane, ni hrana bez medicine“. Takođe je isticao da ista jela i pića ne bi odgovarala bolesnom i zdravom čoveku.

ZitariceHrana se može izdefinisati, kao izvor supstanci koje unete u organizam, omogućuju njegov opstanak. Pravilna ishrana predstavlja jedan od najvažnijih faktora životne sredine i osnovnipreduslov za rast, razvoj, regeneraciju, zdravstveno stanje, psihofizičku kondiciju i mnogo toga drugog. Redovna fizička aktivnost povećava fizičku kondiciju i radnu sposobnost, a dobru kondiciju ima onaj ko može da obavi određeni oblik fizičke aktivnosti bez zamora

Meso 1U pravilnoj ishrani moraju da budu zastupljeni ugljeni hidrati, belančevine, masti, vitamini i minerali. Najbolje je kada se sve to unosi prirodnim putem, sa hranom. Postoje i suplementi, kojima je naše tržište u poslednje vreme preplavljeno, ali oni nisu zanema za hranu, već samo dodaći ishrani. Na pitanje da li je uzimanje suplemenata moda ili potreba, rekao bih – ovo drugo. Jer imak veliki napori koje sportisti imaju, ponekad ne mogu da se „pokriju“ hranom koju uzimamo prirodnim putem, pa se zato uzimaju suplementi. Najčešće se nalaze u kapsulama, gelovima, čokoladicama ili kao neki napitak. Naravno da je bolje uzeti jednu pomorandžu, kivi ili bilo koje cutrusno voće, nego razmutiti vitamin C.

VoceJoš jedna vrlo bitna stvar u vezi suplemenata. Prilikom njihovog uzimanja, moramo biti izuzetno oprezni, moramo da imamo proverene proizvođače i distributere, jer gledajući sa jedne strane, proizvođač nema uopšte ovabezu da ono što piše na kutijici, da bude i u njoj. Ako se desi da su suplementi bili u dodiru sa hormonima ili nedozvoljenim sredstvima, na nekim proizvodnim trakama ili slično, postoji opasnost da sportista ima konsekvence velikih razmera. U takvim situacijama proizvođač nikada neće biti kriv, samo sportista ili lekar koji mu je iste preporučio. Sportista mora da zna šta unosi u svoje telo…