Intervjui

IGOR KOLAKOVIĆ: DA MOGU DA IZBEGNEM SRBIJU…

Čak 100 minuta je trajala prva konferencija za novinare novoimenovanog selektora Irana Igora Kolakovića. Bio je to, kako i sam kaže „vrhunski događaj koji se retko doživljava“. Koliki značaj pridaju svemu domaćini, najbolje govori podatak da je imao i prevodioca na srpski jezik, kako bi mogao da se izražava maksimalno opušteno i da na „najfiniji“ način objasni sve što želi.

– Svaki novinar je postavio bar po jedno pitanje, mnogi i nekoliko, a bilo ih je u priličnom broju. I lepo smo se ispričali. Ambijent je bio sjajan.

Nekadašnji selektor Srbije, koji je pored klupe naše reprezentacije proveo osam godina, interesantno je, ugostiće svoje dojučerašnje igrače u drugom vikendu Svetske lige, upravo u Teheranu.

– Kad bih mogao, najrađe bih izbegao taj meč. Ne mogu, niti želim da kažem onu nekad čuvenu rečenicu „Ja sam profesionalac“. Ne, biće to emotivno, u najmanju ruku, komplikovana situacija, biće tu igrači koje sam dugo trenirao, a sada ćemo biti protivnici jedni drugima. Igrati protiv onih sa kojima si radio, koje dobro poznaje, to je nešto najopasnije. Jer se međusobno jako dobro znamo. Biće mnogo neobično i zato kažem da bih voleo da se taj meč n igra. Ali dobro sad. Možda je u neku ruku sreća što se igra u Teheranu, da se igra u Srbiji, verovatno bi mi bilo još gore. Verujem da ću, van terena, biti dobar domaćin.

Jedan od zadataka novog selektora Irana biće da u timu napravi smenu generacija, možda nešto slično onome što je svojevremeno uspešno uradio sa našom selekcijom.

Igi kola– Baš tako, treba uvesti mlade, da iz godine u godinu igraju sve značajniju ulogu, a opet ostaviti okosnicu sadašnjeg tima. Imam iskustvo rada sa srpskim nacionalnim timom, gde je sve prevaziđeno bez većih padova.

Ambicije selekcije kakva je Iran, koja ima sjajne uslove, ali i vrhunske igrače, uz rad sa Kolakovićem, sigurno su vezane za visoke domete.

– Kada su me prošli put to pitali, rekao sam da želim svaku utakmicu da pobedimo, a da ako tako bude, onda ćemo biti svetski prvaci. Bilo je to više figurativno rečeno. Sada su me neki novinari pitali o tome, kada ćemo biti prvaci sveta. A onda sam opet morao da im objasnim celu situaciju, da su moje želje da igramo dobro, da nema unapred izgubljenih mečeva, ali da sigurno 15 reprezentacija u svetu žele medalje sa takmičenja na kojima i mi učestvujemo. Rekao sam im da ne mogu ništa da obećam, upotrebio sam čak, a prevodilac je objasnio, onu izreku – obećanje ludom radovanje.

Biće rizik sa podmlađenim timom jurišati visoke domete, pogotovo što selekciju Irana očekuje mnoštvo obaveza ovog leta.

– Po redu, prvo Svetska liga, onda Azijske igre, pa kvalifikacioni turnir za Svetsko prvenstvo, da bi na kraju imali Svetski kup u Japanu. Plej of se u Iranu završio pre par dana, prvo okupljanje je 8. aprila, za one mlađe, oni najbolji u obavezi su da dođu sedam dana kasnije. Imaćemo vremena za rad u našem kampu, a onda idemo da igramo utakmice po Evropi. Zakazali smo po dva trening meča sa Crnom Gorom i Slovenijom, idemo potom u Poljsku, gde je koliko čujem, već rasprodata dvorana od 12 hiljada mesta, potom se vraćamo kući na desetak dana, pa nas očekuje prvi vikend Svetske lige u Italiji. Sve smo već isplanirali do oktobra.

Još samo da je mogao da „promaši“ taj meč, drugog vikenda Svetske lige, koji će najverovatnije svima, osim njemu, biti izuzetno interesantan. Ali, vrhunski treneri, vrhunske reprezentacije, moralo je tako da bude.

Čestitka na persijskom

S obzirom da se u Iranu uskoro, 21. marta slavi „njihova“ Nova godina, novi selektor odbojkaške reprezentacije je čestitao unapred svima praznim na – pesrisjkom jeziku.

– To je nekoliko reči koje sam želeo da naučim. Ne verujem da ću imati vremena kad da učim njihov jezik. Doduše kada sam dolazio u Kan, znao sam samo „mersi“, a onda sam baš savladao francuski. Interesantno je da se i ovde „hvala“ kaže isto tako.

 

Velikani na jednom mestu

Igi 11Intersantan je bio detalj na konferenciji gde su iza govornika bile velike fotorgafije bivših selektora Irana. Na nima su se nalazili Zoran Gajić, Slobodan Kovač, Hulio Velasko, Raul Lozano… Na poslednjoj i Igor Kolaković.

– Velika je čast biti pored njih čak i ako su oni samo na fotografijama.

 

Photo: volleyball.ir