Više od igre

Elegancija pored terena

Mnogo je lepih zapažanja izneo legendarni Lazar Grozdanović, a jedna od njih odnosila se i na oblačenje trenera za vreme utakmica. Nema nekadašnji selektor reprezentacije Jugoslavije ništa protiv „stajlinga“ ogromne većine stručnjaka, ali nekako je znao za krug prijatelja da prokomentariše:

– Pet ili šest dana u nedelji si radnik na terenu, odnosno treninzima, treba bar jedan dan biti gospodin trener.

boba-1

I stvarno, kada se pogledaju njegove slike, ni na jednoj nije bez košulje, kravate, odela, cipela. Davnih godina se „miksovalo“, pa je preko kosulje i kravate isla trenerka, ali u poslednje vreme je sve u sportskom stilu.

Zato su se pre izvesnog vremena u Odbojkaškoj federaciji Italije „dosetili“ i napisali pravilo da treneri na utakmicama moraju da budu elegantni. To bi u prevodu značilo, cipele, pantalone, košulja, kravata – minimum. I pokazalo se kao – lep potez. Naši ljubitelji odbojke su u prenosima gledali jednog od većih šmekera, Slobodana Bobu Kovača, kako trener-angelo-lorenzettipredvodi tim Perudje, najčešće u beloj košulju, podvrnutih rukava, sa crvenom ili crnom kravatom. Ostatak stručnog štaba takodje mora da je „skockan“ u skladu sa prvim trenerom, s tim što ukoliko on skine sako, oni ne moraju.

Kod nas, pravilo nošenja odela se vrlo retko upražnjava, a najčešće bi to radili bivši selektor Igor Kolaković, na klupi reprezentacije i Nikola Jerković i Gortrener-valerio-baldovinan Nešić, u Superligi Srbije. Možda je prepreka što pored klupa neretko stoje i dame, ali generalno izgleda da se naši stručnjaci mnogo lagodnije osećaju u trenerkama.

Dok neko nešto ne promeni. Ako uopšte i promeni, možda ne bi bilo loše.treneri-giani