Aktuelnosti

EVROPSKO PRVENSTVO (M) – KORAK BLIŽE MEDALJI

Još jednom su se pokazala kao istinita dva često nepisana pravila, prvo da mečevi četvrtfinala znaju da budu teški, i drugo da selekcije koje nemaju šta da izgube protiv izrazitog favorita i opuste se, jednostavno igraju daleko iznad svojih mogućnosti. Verovatno bi tako u najkraćem mogao da se prokomentariše meč koji je naša selekcija igrala protiv Češke i zabeležila još jednu maksimalnu pobedu, koja ih je odvela korak bliže medalji, u četvrtfinale Evropskog šapmoinata.

UrkeZnali su svi, pa i Česi, da protiv selekcije koja je u prvih pet utakmica u Belgiji, poklonila samo jedan set, nemaju nikakvih izgleda. Tako se odvijao veliki deo prvog seta, u dominaciji našeg tima, vođstva od tri – četiri poena koju je trebalo rutinski privesti kraju. Ali sa par poena koji se osvajaju prvi put u karijeri, koji se nisu osvajali čak ni na treninzima, a potpomognuti malo i belgijsom publikom, rival srpskog tima je svoj manajk anulirao i neplanirano produžio prvi period igre. Srećom, iznenađenja nije bilo, pošto je kvalitet ipak došao do izražaja u odnosu na trenutnu nadahnutost. Imao je tim Slobodana Kovača blokerski raspoloženog Podraščanina, a i realizatorski nadahnutog Lisinca, imao je staloženog Petrića, a preciznog Kovačevića, pa efikasnog Atanasijevića i kreativnog Jovovića, kao i borbeni odbrambeni tandem Majstorović – Peković. Oni su odigrali meč od prvog do poslednjeg poena, a posle neočekivano teškog vođstva, u naredna dva seta su stvari došle na svoje mesto. Česi se jesu trudili, pokušavali, ali su ipak prihvatili istinu da je za njih ovaj šampionat okončan još kad im je žreb dodelio Srbiju za protivnika u osmini finala.

TeloIako malo teže, što opet nije loše, branilac bronze (i uvek napadač još sjajnijeg odličja) ne posustaje. I sigurno je da još imaju prostora za bolje igre koje će pokazati. Jer sad sledi finiš.

Statistika Srbija Ceska

 

 

MEČEVI OSMINE FINALA

Srbija – Češka 3:0

Belgija – Ukrajina 2:3

Rusija – Grčka 3:0

Slovenija – Bugarska 3:1

Poljska – Španija 3:0

Holandija – Nemačka 1:3

Francuska – Finska 3:0

Italija – Turska 3:0