Aktuelnosti

EVROPSKO PRVENSTVO (M) – OPREZNO KA POLUFINALU

Šest dosadašnjih prepreka su naši najbolji odbojkaši uspešno preskočili na Evropskom prvenstvu koje igraju u Belgiji. Samo jedan izgubljen set govori o dominaciji nad Nemačkom, Češkom, Austrijom, Belgijom i Španijom, a kasnije i Slovačkom, što je srpski tim dovelo u situaciju da se nađu na domak polufinala. Rival će im, mimo očekivanja, biti Ukrajina, selekcija koja nije napravila toliko iznenađenje, jer igra jako dobro i zasluženo se našla među osam najboljih na Starom kontinentu. Svi su očekivali da se u četvrtfinalu (utorak 20,30 časova) Srbiji suprotstaviti domaćin Belgija, ali su mladi Ukrajinci savladali i protivnika i nekoliko hiljada navijača i tako pokazali koliko su opasni.

– Dva dana pauze su nam dobro došla i kako bi se odmorili, ali i dobro pripremili za naredni meč. Nemamo pravo na kiks, niti o tome razmišljamo. Ukrajina igra lepu odbojku i sa pravom je u četvrtfinalu. Imaju par izvrsnih pojedinaca, rasterećeni su, i stoga, ukoliko im se ne pristupi na pravi način, mogu da naprave dosta problema. Shodno tome, treba biti obazriv od starta, jer nas čeka ni malo lak meč – upozorava kapiten Nemanja Petrić.

PotkeJedno od glavnih oružja ukrajinskog sastava je servis. Zato će naši primači servisa biti na velikim iskušenjima, ali tako je bilo i do sada u nekim navratima, pa su Kovačević, Petrić i Ivović odrađivali zadatak na vrlo visokom nivou i omogućavali lakše napadačke akcije. To se očekuje i sada.

– Čim su ovde, nisu ni slučajno za potcenjivanje. Toga ne sme i neće biti, sasvim sam siguran u to. Ukoliko im se dozvoli da vode igru, pokazalo se da mogu čudo da naprave. Imaju nekoliko igrača koji igraju u inostranstvu, a generalno su ovu generaciju “gajili” kako bi ih izveli na pravi put, a to je ovo. Međutim, i mi ćemo se pitati nešto, nadam se i verujem, daleko više nego oni. To znači da treba od starta da nametnemo naš stil, da njohovu motivaciju, koja će sigurno biti velika, sasečemo u korenu, a da prevlada naše iskustvo i kvalitet. Svesni smo svega, i situacije, i protivnika i njegovog kvaliteta, ali koliko smo mi radili i pripremali se za ovo i koliko mi možemo i znamo. Kada se sve uzme u obzir, mislim da je realno da se plasiramo u polufinale – jasan je Marko Ivović.

TeloDve stvari su bitne… Da naša selekcija igra dobro, kao i činjenica da su momci i stručni štab svesni da bez obzira na ulogu favorita, moraju da igraju najbolje što znaju kako ne bi ušli u neželjene probleme. I što reče Marko Ivović, imaju i iskustvo i kvalitet. I to bi trebalo da bude dovoljno. A i pored činjenice da su izraziti favoriti, plavi momci kao i selektor Slobodan Kovač sa stručnim štabom, imaju ogroman motiv.

 

PAROVI ČETVRTFINALA

Francuska – Italija

Srbija – Ukrajina

SLovenija – Rusija

Poljska – Nemačka