Aktuelnosti

EVROPSKO PRVENSTVO (M) – SRCEM U POLUFINALE

Sa pravom se stručni štab naše najbolje muške selekcije pribojavao Ukrajine, sa razlogom su i igrači govorili da moraju najozboljnije da shvate rivala koji je uvek spreman da iznenadi. Možda je i zbog toga Srbija stigla u polufinale Evropskog šampionata posle velike i iscrpljujuće borbe u pet velikih, teških i neizvesnih setova. Antverpen je ostao u najlepšem sećanju, sedam pobeda iz isto toliko utakmica, sada je red na Pariz, na novi izazov i polufinale protiv domaćina (petak0, 20,45 časova), na korak više ka medalji, ka finalu.

Na ovom šampiontu još nikonije toliko namučio tim Slobodana Kovača. Ukrajinci nisu imali šta da izgube, a mogli su mnogo da dobiju. I umalo im to nije pošlo za rukom. Vodili su 1:0 u setovima, u drugom 21:17, bili na pragu da dupliraju vođstvo, kada je u nepovoljnom momentu za srpski tim na servis liniju stao Aleksandar Atanasijević i “bombama” vratio saigračima možda već poljuljano samopouzdanje. Bio je to, ispostavilo se kasnije, pouzdan znak da je srpski tim pronašao igru za protivnika.

Ali kako je srpski korektor “tukao” po lopti u tih nekoliko minuta, tako su svi Ukrajinci tokom celog meča. To, odnosno prijem servisa, bio je najveći problem našeg tima, posle koga nije bilo previše mogućnosti za kombinovanje. Čak petoricu igrača je Slobodan Kovač “miksovao” pražeći one najbolje, ali bilo je jako teško. No, bilo kako bilo, naša selekcija je na kraju, pošto su i oni i rivali osvojili još po jedan set, taj – brek odigrala skoro bez greške. Tu se pokazala koncentracija, tu je do izražaja došla fizička priprema, ali i “suvi” kvalitet. Ako bi se birao igrač utakmice, onda bi za nijansu ispred ostalih to bio Uroš Kovačević, koji je neke lopte  koje su bile izuzetno teške, uspevao da pretvara u zlata vredne poene.

Urke– Definitivno se potvrdilo da je Ukrajina selekcioja za respekt, da njihovo vreme dolazi i da sa njima u budućnosti mora najozbiljnije da se računa. Namučili smo se dosta, i,ali smo loš prijem servisa, a naš servis nas je često, iako nije najbolje funkcionisao, vraćao u život. Uzbudljiv i meč za nauk, gde se lepo videlo da smo pobedili važan meč, a da nismo bili na svom nivou. Onda mogu svi da zamisle koliko možemo – rekao je najefikasniji akter meča.

Bio je ovo dobar (ne srećan) iskod najbitnijeg meča na svakom takmičenju. Pobednik, Srbija, ostaje u igri za medalju i da se dokopa postolja ima, kao uostalom i Francuzi, Poljaci i Slovenci, 75 odsto šanse. Kada se već pominju procenti, od momaka koje tek nešto više od mesec dana trenira Slobodan Kovač, očekuje se da podignu igru bar za 20 do 30.

Potke– Izvukli smo se u drugom setu i zaustavili rasterećene Ukrajince koji su nam napravili velikih problema. Nije bio naš dan, ali smo pobedili što je jako bitno, srcem smo se pre svega plasiralu u polufinale. Imamo dovoljno vremena da se pripremimo i napadnemo Francuze – ocenio je meč Marko Podraščanin.

I tako, korak po korak, pa makar on bio i nešto nesigurniji, plavi momci su stigli do polufinala. Bez poraza, što se očekuje i da nastave, ali i bez do sada najbolje igre, koja se takođe očekuje već protiv Francuza.

Statistika Srbija Ukrajina

 

REZULTATI ČETVRTFINALA

TeloSlovenija – Rusija 3:1

Poljska – Nemačka 3:0

Francuska – Italija 3:0

Srbija – Ukrajina 3:2