Aktuelnosti

EVROPSKO PRVENSTVO (M) – PREKO DOMAĆINA DO VRHA

Nije bilo nikakvog razloga da Belgijanci ne prođu slično Nemcima, Slovacima i Špancima. Mnogi su se pribojavali duela sa domaćinom B grupe Evropskog prvenstva, a ulog je bio prvo mesto kolo pre kraja. Naši momci su ga shvatili kao izazov, da vide kako njihova forma raste i to pred protivnikom iza koga je stalo oko pet hiljada gledalaca. I pomenutom broju se nije svideo konačan ishod i sam tok utakmice, jer su srpski odbojkaši bili ti koji su demonstrirali kvalitet, odlučnost, preciznost, koncentraciju…

Sve to je lako uočljivo ukoliko se samo pogleda statistika, a ona “kaže” da su tokom tri seta, Kovačević, Petrić, Atanasijević, Jovović, Podraščanin i Lisinac imali samo dve greške iz napada, da su najčešće prva dvojica, ali i Majstorović i Peković odigrali bez greške na prijemu servisa i da su sa svojim servisom plavi napravili mnogo muke Belgijancima. Nije bilo puno aseva, ali su početni udarci bili izuzetno neugodni za protivnike. Sve pomenuto je daleko nadoknadilo manjak poena u bloku, ali su napadi domaćeg tima često ublažavani, a onda bi u kontranapadima bili neumoljivi.

PekaSve to kada se sabere, daje utisak da su pretnje Belgijanaca ili mišljenje nekih da bi mogli da iznenade, ustvari priče tipa “tresla se gora, rodio se miš”. Srpski tim krupnim koracima korača ka planiranim ciljevima. Oni se ne iznose u javnost precizno, ali njihova igra govori koliko su ozbiljni u svojim namerama. To će sasvim sigurno videti i Austrijanci u poslednjem meču u grupi (četvrtak 20,30 časova).

– Belgija je igrala dobru odbojku, zato smo se i spremili najozbiljnije za ovaj meč. Sa druge strane, znali smo da nam ova pobeda osigurava prvo mesto u grupi što bi po nekom projektovanom žrebu trebalo da nam da lakšeg rivala u osmini finala i već neki planirani put dalje ka borbi za medalju. Međutim stižu glasine da će neko nekog da “pusti”, a pominju se Poljaci, pa bi mi onda u tom slučaju “krenuli” drugim putem. Ali ima valjda ko o tome vodi računa, meni je bitno da je moj tim igrao ozbiljno, koncentrisano, da nije dozvolio Belgijancima da se razigraju i da smo pred punim tribinama pokazali u kakvoj smo trenutno formi. Mislim da možemo još bolje – rekao je posle utakmice selektor Srbije Slobodan Kovač.

Iako je sve bilo kako treba, struči štab je na teren poslao i Marka Ivović, jer je poznato da u ovako dugom i napornom takmičenju svaki igrač mora da bude na raspolaganju, ali i da ima vreme provedeno na terenu.

– Dobro je bilo, jers mo mi bili ozbiljni i sve što smo se dogovorili, od početka do kraja i ispoštovali. Dobrim servisom smo ih “udaljili” od mreže, samim tim olakšaki odbranu i formiranje kontranapada. Mislim da će duel sa Austrijancima biti prilika da se još malo uigramo, jer kasnije kad dođe do faze eliminacije, ne sme da bude kiksa.

Četiri od četiri, a sigurno će biti i pet od pet, uz napomenu da su dva meča bila uslovno rečeno, teža. Malo selekcija ima taj učinak, ali svi su svesni da ono glavno još nije ni počelo.

Statistika Srbija Belgija