Aktuelnosti Liga nacija

F8 VLN 2022. – MILION ZA ĐANIJEVE ŠMEKERE

24. 7. 2022.

Završeno je ovogodišnje takmičenje u Ligi nacija. Odbojkašicama Italije, pobednicama u ženskoj konkurenciji, pridružili su se odbojkaši Francuske. Oni su u velikom finalu posle pet setova sjajne igre, mnoštva lepih poteza dostojnih ovakvog meča, bili uspešniji od Amerike, čime im je, više nego zasluženo, pripao trofej, zlatne medalje i ček na milion dolara.

Za samo par meseci, od kada je postao selektor „trikolora“ nekada jedan od najvećih igrača sveta, sada već sigurno dokazani trener, Andrea Đani, uneo je u igru svog tima nešto novo, nešto „šmekersko“, nešto što vrlo često ide van šablona. Izuzetan početak finala doneo im je veliku prednost posle dva seta, ali taj ritam nisu uspeli da izdrže do kraja susreta. Pad su iskoristili Amerikanci, odigrali daleko bolje, ali su se i oni na kraju umorili od stizanja rezultata. Taj – brek je vrlo rano rešen, jer su predvođeni izuzetnim Ervinom Engapeom, Francuzi brzo stekli prednost koja je značila mirniju i sigurniju završnicu. Zasluženo su trijumfovali u Bolonji i pokazali da će sasvim sigurno biti u najužem krugu kandidata za najviše postolje na predstojećem Svetskom prvenstvu. Baš kao i Amerikanci, ali i Poljaci Nikole Grbića, kojima je pripalo treće mesto, pošto su u meču za bronzu savladali domaćina Italiju.

Specijalni žiri je odredio i najbolji tim koga čine četvorica Francuza, Trevenor Kleveno, Ervin Engape, Ženja Grebenikov i Žan Patri, dvojica Amerikanaca Dejvid Smit i Majk Kristensen, uz Poljaka Mateuša Bieneka.

Čudesni i opet neuhvatljivi Ervin Engape, sasvim zasluženo, dobio je i nagradu za najboljeg igrača finalnog turnira Lige nacija 2022.