Aktuelnosti

FROM HOFU WITH LOVE

Period aklimatizacije i završnih priprema pred start Olimpjksih igara, najbolja ženska selekcija Srbije je uspešno prebrodila. Niko nije ni sumnjao da će biti sve u najboljem redu, pošto su u Hofuu bili i više nego domaćini, više nego ljubazni, više nego na usluzi, uz uslove koji su i više od onog što je bilo potrebno. Selektor Zoran Terzić je još na dolasku rekao da se u Hofuu oseča bolje nego kod kuće, a sve to je uz veliku zahvalnost domaćinima ponovio na konferenciji za štampu koja je upriličena na dan puta za Tokio.

-Žao mi je što ovog puta nismo imali prilike da šetamo po gradu kao što je to bio slučaj pre tri godine, ali smo se malo podsetili da je Hofu zaista sjajan grad. Imali smo prilike da budemo ovde 2018. i posle toga smo postali prvaci sveta. Sada opet idemo na veliko takmičenje sa visokim ambicijama. Sve je u Hofuu bilo savršeno i zahvaljujem se svima na velikoj podršci koju imamo i koju osećamo na svakom koraku. I to u celom Japanu, ali je to ovde najizraženije – istakao je trofejni selektor Srbije, a sve je do reči preveo Tadaši Nagai, bivši ambasador Japana u Srbiji, sada predsednik Udruženja japansko – srpskog prijateljstva i jedan od inicijatora da se ova ideja sprovede.

Na lepim rečima je selektoru Terziću uzvratio gradonačelnik Hofua, Jutaka Ikeda:

-Želimo najpre da se zahvalimo za to što ste opet posetili naš grad, kao i za vreme koje ste nam posvetili uprkos brojnim obavezama koje imate. Svi treninzi su bili otvoreni za javnost, a svi građani Hofua će biti uz srpski tim tokom Olimpijskih igara u nadi da ćete 8. avgusta biti sa zlatnim medaljama oko vrata.

Biranim rečima se zahvalila i kapiten Maja Ognjenović, uz želju da se sa svojim timom jednog dana opet vrati u Hofu. i kada je konferenija završena, bilo je zanimljivo jedno zapažanje, Vatarua Haribea, čoveka koji je vodio istu:

-Kada su ustali na kraju, selektor i kapiten Srbije su pažljivo vratili stolice na kojima su sedeli. Osetio sam se ponosno jer su na taj način pokazali da su stvarno veliki ljudi i da su „opremljeni“ japanskim duhom i više od nas samih. Veliki sportisti se poznaju i po malim gestovima.

A onda momenti koji stavljaju tačku ili samo zarez na odnose srpskih odbojkašica i građana Hofua. Gradonačelnik Jutaka Ikeda, predsednik Udruženja japansko – srpskog prijateljstva za Hofu Giiči Ajame, sa najbližim saradnicima i srpskim obeležjima, predvode sve one koji su došli da isprate na put odbojkašku selekciju Srbije. Oni kažu na put do zlata. Niko nema ništa protiv da se njihove želje ispune.

Iz Hofua s ljubavlju…

Giichi Ayame

Preveo: Kazuaki Kameda

Photo: Wataru Horibe