Aktuelnosti

IVAN MILJKOVIĆ DIREKTOR PROFI KLUBOVA

Pre par dana je predstavljena asocijacija o kojoj se prethodnih meseci govorilo i koja će biti nešto novo u evropskoj i svetskoj odbojci. Zvanično ima skraćenicu ACPV (Assotiation Clubs Profesional Volleyball), a generalni direktor je Ivan Miljković. Prvi čovek ove organizacije, Stav Jakobi, smatra da je jedan od najboljih odbojkaša sveta u njenoj istoriji, pravi čovek za to mesto.

– Posle iskustava koje sam imao u svojoj sportskoj karijeri, čast mi je i zadovoljstvo da svojim umećem i znanjem mogu da doprinesem i ovoj Asocijaciji – kratko je prokomenatisao Ivan Miljković.

Cilj je da se okupi što je moguće veći broj klubova, a već su se prijavili Ezačibaši Istanbul, Budovlani Lođ, CSM Bukurešt, Partizan Beograd, Uraločka Ekaterinburg, Alba Blaž, Marica Plovdiv, Volero Le Kane, Kan, Galatasaraj Istanbul, kao i ekipe iz muške i ženske poljske lige, a ACPV će zastupati njihove interese u razvoju profesionalnih odbojkaških klubova. Jasna namera je da se  sarađuje i sa najvišim odbojkaškim struktirama u Evropi (CEV) i na svetu (FIVB).

– Postojimo tek desetak dana, a već nam se javljaju brojni klubovi. Mislimo da oni, ali i sami igrači, zaslužuju da imaju više prava. Ne želimo da budemo priča za sebe, želimo da učestvujemo u radu Evropske konfederacije i Svetske federacije. Ako je FIVB recimo „prepoznao“ agente, odnosno menadžere, ne vidim razlog zašto to ne bi bio slučaj i sa našom asocijacijom – ističe Miljković.

Nije ovo ništa novo kada je sport u pitanju. Rukomet i fudbal već imaju nešto jako slično.

– Fudbalerima je recimo bilo potrebno osam godina da reše „sukob“ koji su imali povodom sličnih pitanja i nastanka slčne asocijacije, jer nisu želeli da ih priznaju. Nadam se da će ljudi koji vode FIVB i CEV biti pametniji i svojim odlukama doprineti još boljoj organizaciji. Sve što mi imamo u planu, odnosi se isključivo na napredak odbojke u svetu.

Na šta se to konkretno odnosi?

– Ima dosta pitanja koja treba rešavati. Recimo, osiguranje igrača. Klub ga plaća, a onda on po šest meseci igra za reprezentaciju. Šta se dešava ukoliko se igrač povredi, ko je odgovoran za to, ko će nadoknaditi obaveze prema njemu. Klubovi su baze, tamo se prave igrači, i oni zajedno su nosioci sporta. Mislim da ima previše takmičenja, da ona traju predugo, da se igrači bespotrebno mnogo troše, a da na kraju ispaštaju klubovi. Trebalo bi da se poradi na kalendaru takmičenja, mi imamo predlog kako. Transfer sertifikati su takođe jedna od tema. Imamo dosta pitanja, ali mislim i rešenja za mnoga od njih.

Ovim će se klupska odbojka podići na još viši nivo, a sve ukazuje na neku vrstu Evro lige u košarci, gde veliki, najveći evropski, klubovi potpisuju ugovore, gde su im zagarantovane velike nagrade, ali gde i oni svojim kvalitetom doprinose razvoju i popularnosti tog sporta. Neće biti iznenađenje ukoliko se iz dana u dan broj klubova u ACPV bude povećavao, pa ko zna, možda se zaigra u odbojkaške Evro liga.

– Ponavljam, naš cilj je da učestvujemo u radu Evropske odbojkaške konfederacije i Svetske odbojkaške federacije. Siguran sam da imamo ideje koje su dobre, koje štite interese klubova, igrača, a za dobrobit su odbojke. Pored pomenutih klubova, javili su nam se još neki, koji bi da se uključe u našu Asocijaciju, ali kao da se plaše reakcija iz CEV i FIVB. Mi želimo sadarnju sa svima i svima smo na raspolaganju. Nama tek predstoji veliki posao.

Naredni dani i meseci, daće svakako konkretnije odgovore na brojna pitanja koja će se sigurno pojaviti povodom osnivanja Asocijacije profesionalnih odbjkaških klubova koja će imati slogan u stilu „Zajedno smo jači“.