Psihologija Struka

Kad je važno i „voda uđe u uši”

Možda ste primetili da postoje neki igrači koji igraju odlično na treningu, a kad dođe utakmica se jednostavno zablokiraju?

Da li Vam se desilo da ste u kvalifikacijama odlični, a na odlučujućim utakmicama ili trkama jednostavno podbacite?

Nešto se desi i jednostavno dođe blokada, prave se početničke greške i imate osećaj kao da vam ništa ne ide od ruke…

Na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj 2003. godine ušli smo u polufinale relativno lako i igrali smo sa Francuzima za ulazak u finale. Tada smo bili mnogo kvalitetniji od njih. Igrali smo meč posle druge polufinalne utakmice, Italija – Rusija. Kada smo videli da su Italijani pobedili, sve naše misli su već bile u finalu i kako ćemo pobediti Italiju i ponovo biti prvaci. I –  “ušla nam je voda u uši”.

Koliko puta ste videli ekipu koja dobija meč i kao da se uplaši da će da pobedi i jednostavno “stane” sa igrom. Postoji jedan izraz koji se često koristi za tu situaciju – “ušla im voda u uši”. Kad se to dogodi, u većini slučajeva ta ekipa ili sportista izgubi meč, trku ili borbu.

Ovaj fenomen je odavno poznat u sportskoj psihologiji, da sportista ne ume da se izbori sa velikim pritiskom i stresom i zbog toga ima slabiji performans nego što je uobičajeno.

Dobra vest je da postoji puno vrlo efikasnih tehnika da se ovo stanje prevaziđe i da se oslobodite od “pritiska” koji sami sebi stvarate i koji utiče na vas u negativnom smislu.

Kako sam izraz govori, “voda u ušima” sprečava da bilo šta čujete i vi počinjete da slušate samo svoj unutrašnji glas, koji vas ometa i dekoncentriše. Isti taj koji vam govori kako ćete pobediti, kako ćete slaviti posle, ko će vas sve intervjuisati, kako ćete izaći u novinama, imati intervju, a utakmica još traje i ništa nije gotovo. Tada dolazi do pada fokusa, pada kvaliteta igre i ako je protivnik imalo koncentrisan, vrlo lako preokreće rezultat u svoju korist.

Da se vratim na moju priču i Evropsko prvenstvo. Utakmicu sa Francuzima smo odigrali vrlo slabo i na kraju izgubili sa 3:2. Dan posle smo izgubili od Rusa i bronzu i na kraju završili kao četvrti. “Voda u ušima” nas je skupo koštala, iako smo tada po kvalitetu bili najbolja reprezentacija na Evropskom prvenstvu.

Izbacite vodu iz ušiju i ne dajte joj da uđe. Samo tako će vaša pažnja biti na utakmici, borbi ili trci koja je u toku.

Kako kaže Ekart Tole “Shvati da je sadašnji trenutak sve što imaš. Neka “SAD i OVDE” bude tvoj primarni fokus.