Takmičenja

KIDS FESTIVAL – Odbojka u srcu grada

Teško je naći se nekom u srcu. Osim ako se ne radi o odbojci. Ona otvara sva vrata, pravi prolaz svuda, pa i do samog srca. Ovog puta Beograda, jer se u samom centru srpske prestonice stotinak mališana takmičilo u za njih najlepšem sportu na svetu u okviru trećeg Kids festivala. Prethodna dva u Turskoj postavila su snadarde, koje je beogradski turnir premašio.

Devet izabranih selekcija dečaka i devojčica iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Bugarske, Grčke, Moldavije, Turske i Srbije, starosti 13 godina, na dva terena na Trgu republike pokazala su svoje odbojkaško znanje. Nije samo to bilo u prvom planu, jer dan ranije, pošto su stigli i smestili se u hotel „Srbija“ svako je imao po nekoliko minuta da predstavi zemlju čije boje brani. Uz recital, kulturni program, pesmu na raznim jezicima, bile su to prve najave uspešnog i nezaboravnog vikenda dečaka i devojčica u Beogradu. Odbojka je bila glavni razlog što su se svi okupili, a svoje znanje iz ove „oblasti“ imali su priliku da pokažu već sutradan. Svako je za uspomenu dobio po jednu majicu sa znakom Kids festivala, a odigrano je blizu 40 utakmica gde su Beograđani koji su se tog 28. maja našli u centru grada, pozdravljali aplauzima svaki uspešan potez.

10– Ovo je fenomenalno i mislim da nema lepše slike nego videti sve ove dečake i devojčice nasmejane na jednom mestu, kako se bore, druže, smeju, kako se sporazumevaju na sve načine i na raznim jezicima i odbojku čine onim što jeste – bio je vidno zadovoljan Nenad Golijanin, predsednik Odbojkaškog saveza Srbije.

A pobedili su – svi. Čak imaju i dokaz za sve to. Organizatori, Odbojkaški savez Srbije, se potrudio da svako svojij kući ponese po – zlatnu medalju. To je nagrada za trud, druženje, poznavanje odbojke, osmehe… I ne samo to, njih su im uručili članovi najbolje muške reprezentacije Srbije. Kada su se na Trgu republike pojavili Podraščanin, Atanasijević, Jovović, Lisinac, Stanković, Kovačević i ostali asovi, nastao je delirijum. Svi oni su poznati širom sveta, tako i u njihovim zemljama. Naravno, bio je tu i njihov selektor Nikola Grbić, pa trener ženske selekcije Zoran Terzić, legendarni Vladimir Grbić i mnogi drugi. Prilike za „selfije“ bilo je mnogo i iskorišćeni su na pravi način.

11– U moje vreme ovog nije bilo. Mi smo se zadovoljavali sa takmičenjima gde smo predstavljali naše škole. Mogu da mislim šta ovim dečacima i devojčicama znači da odu u neku drugu zemlju i dožive sve ovo. Njihovi osmesi su sve govorili, tu reči nisu potrebne. Siguran sam da svako kući nosi sjajne utiske i uspomene – rekao je Nikola Grbić.

Ponosmo su gledali i oko vrata nosili svoje zlatne medalje svi učesnici ove manifestacije, a vest o svemu je vrlo brzo obišla odbojkašku Evropu. Sigurno je da su se mališani vratili punog srca, jer su Albanci upoznali neke vršnjake iz Srbije i sjajno se sa njima družili, gde su Grci i Turci komentarisali zajedno neki meč dok su gledali sa strane, a Makedonci i Crnogorci odigrali i neko zajedničko kolo… Razloga za osmehe bilo je mnogo, niko nije brinuo ni za šta, verovatno su i mobilne telefone i tablete ostavili sa strane ili ih koristili da zabeleže nezaboravne momente iz srpske prestonice. Otišli su gosti kući puna srca, bogatiji za mnoga prijateljstva, za odbojkaško znanje, u krajnjem slučaju i za medalju. Mnogima je ovo bilo prvo putovanje van svoje zemlje, a sigurno će ga pamtiti do kraja života. Domaćini su opet sve to odradili baš tako – domaćinski, za desetku.

4– Da li će neko od ovih dečaka i devojčica postati igrač jednog dana, ne možemo da tvrdimo, ali želeli smo na ovaj način da im pružimo sve što odbojka može da pruži. Između ostalog da se druže sa našim reprezentativcima koje sigurno dobro poznaju. Želeli smo i verujem uspeli, da pošaljemo jednu lepo poruku svim u regionu – mišljenje je organizatora svega ovog Zorana Avramovića.

Do novog druženja, prepričavaće se ovo, beogradsko. A imaće svako toliko toga lepog da ispriča.

 

 

Kalemegdan za nezaborav

Odbojkaški savez Srbije je za sve učesnike Kids festivala napravio nezaboravan program. Pošto su im najbolji srpski odbojkaši uručili medalje, svi su se kroz Knez Mihajlovu ulicu polako uputili ka Kalemegdanu. Usput su videli čuvenu beogradsku „pešačku zonu“, razgledali prodavnice i imali priliku da kupe neki suvenir.5

Na Kalemegdanu su bili oduševljeni. Najpre ručkom koji je na terenima Partizana organizovao Nenad Golijanin i koji je „sadržao“ srpske specijalitete, a kasnije i šetnjom zidina vekovima stare tvrđave i pogledom na ušće Save u Dunav. Naravno, mnogobrojne fotografije nisu izostale.

 

Naši klinci

Na Kids festivalu selekciju Srbije činili su Anja Zubić, Milana Riđošić, Milica Pejičić, Una Nikolovski, Lenka Milićević, Đurđa Milićević, Lazar Novković, Vuk Starčević, Mihailo Bogdanović, Nikola Petrović, Branko Kopitić i Vojislav Kopitić.

Treneri su im bili Dragana Lazović, Darko Stojković, Igor Vojnović i Bojan Mihajlović.