Aktuelnosti

KOLAKOVIĆ ZAVRŠIO SA IRANOM: DA SE RAZIĐEMO KAKO SMO I SARAĐIVALI

Još nije zvanično, ali Igor Kolaković više neće biti selektor Irana. Ugovor koji je važio zaključno sa završetkom Olimpijskih igara, tačnije 1. septebra trebalo bi uskoro da bude raskinut. Razlog je što iste neće biti održane ove godine, a pitanje je kada će, pa bi shodno tome trebalo praviti neka, za sada velika “tumbanja”

– Iranska federacija je predložila da prekinemo ugovor koji faktički traje još nekoliko meseci. U potpunosti ih razumem, jer pravili smo planove posle Kine, kada smo se plasirali na Olimpijske igre, pa onda naredne kada je odložena Liga nacija. Sada, kada je odloženo takmičenje i u Tokiju, pitanje je šta dalje, jer nema više aktivnosti.

Sigurno je da su čelnici Federacije Irana razmišljali “u pravcu” da nema razloga da plaćaju selektora još nekoliko meseci, a da za to vreme neće biti ni jednog događaja. Sa druge strane, ukoliko bi uručili otkaz Kolakoviću, morali bi da ga isplate. Zato su i predložili “kompromis”.

– U potpunosti razumem njihovu inicijativu, a shodno tome i očekujem njihov predlog uslova raskida saradnje. Apsolutno uvažam situaciju u kojoj se nalaze kako oni, tako i ceo svet i spreman sam da razgovaramo, naravno. Treba stoga biti čovek i nadam se da ćemo se razići isto onako kako smo i sarađivali od 2017. pa do sada. A to znači jako lepo i uspešno.

Možda će neko postaviti (logično) pitanje, zašto se saradnja nije produžila do Olimpijskih igara, koje su najavljene za narednu godinu…

– Kao prvo, niko ne pominje, ni blizu, datum mogućeg održavanja Olimpijskih igara, niko sa sigurnošću ne tvrdi da će one biti u leto 2021. Zašto bi oni do tada plaćali mene kao selektora, kada baš nikakvih aktivnosti neće biti. Sa druge strane, uželeo sam se klupske odbojke, povratka u Evropu, pa bi i sa te strane sve bilo neizvodljivo. Njima treba neko ko će biti “ful tajm” na raspolaganju, kao što sam ja mahom bio do sada, samo ne vidim da će se za neko takvo rešenje odlučiti u narednih nekoliko meseci, možda čak i godinu.

Od 2017. do “danas” Igor Kolaković je vodeći selekciju Irana osvojio bronzu na Svetskom kupu, zlato na Azijskim igrama, medalju istog sjaja na Prvenstvu Azije, kao i peto mesto u Ligi nacija.

– Bilo je kao što rekoh, jako lepo i uspešno. Nadam se da ćemo se tako i razići.