Aktuelnosti

KOVAČ: NIJE SVIMA ISTO

Samo nekoliko dana priprema imali su naši najbolji odbojkaši pred polazak na kvalifikacioni turnir koji će im odrediti put za celu ove 2020. godinu. I ne samo njima već i još sedam repretentacija. Svi oni će od 5. do 10. dana ove, Nove godine, pokušati da obezbede plasman na Olimpijske igre, a to će poći samo najboljoj selekciji u konkurenciji Srbije, Francuske, Holandije, Belgija, Slovenije, Češke, Bugarske i domaćina Nemačke, pošto se turnir igra u Berlinu. Selektor šampiona Evrope, Slobodan Kovač je najpre obrazložio spisak igrača na koje računa.

– Pre svega hteo bih da se zahvalim svim igračima koji su bili u ovom ciklusu od nekoliko dana, svojski su se trudili i za njihov rad imam samo pohvale. Oni kaoji su trenutno najspremniji i najzdraviji su se našli na spisku za kvalifikacije za odlazak na Olimpijske igre.

Sa spiska igrača koji su osvojili zlato u Parizu, nema Todorovića, Ćirovića i Okolića, a sada su tu Mitić, Stanković i Vučićević.

– Odlučio sam se za njih trojicu jer smatram da mogu da pomognu u datom momentu i doprinesu rezultatu koji je primaran cilj. Nema tu mnogo objašnjenja, pokazali su se, dobiće šansu i verujem da će je i iskoristiti.

U kakvom stanju su momci došli na priprem i kako su ih odradili?

– Ni jedna od ostalih sedam selekcija nema igrače u tako dobrim klubovima kao što su to naši momci. Svi su oni nosioci igre i zato su uvek maksimalno opterećeni i shodno tome, bilo je nekoliko sitnijih povreda. Treba reći da je Uroš Kovačević samo dva puta trenirao sa timom na terenu, jer je imao upalu gluteusa, da Aleksandar Atanasijević već hronično ima povredu kolena, a da ja ista povreda Aleksandra Okolića udaljila ovog puta iz tima. Radili smo koliko smo bili u prilici, verujem da smo napravili posao koji će nam omogućiti dobre igre.

Mnogi su skloni da kažu kako je svima isto, da su svi okupljali igrače iz evropskih klubova, da su svi imali malo vremena za trening i da svi, oni najbolji, treba da odigraju veliki broj utakmica u kratkom periodu…

– Nije isto, jer samo mi sve tri utakmice u grupi igramo u terminu od 14 časova, a to nam ne omogućava da tih dana imamo treninge, a zna se šta znači tri dana bez treninga. Znači, već tu nije isto za sve. Ali napravili smo već plan šta i kako, jer od kukanja nema vajde. Znamo šta nam donosi pobeda na ovom turniru, ono što svi želimo, a to su Olimpijske igre u Tokiju. Igrači su svesni toga, stručni štab takođe, imamo kvalitet, samopouzdanje, ali znamo da za svaki poen treba uložiti mnogo energije, koncentracije, znanja… Svakako da smo optimisti i da pred početak turnira imamo jasne ambicije.

Šampioni Evrope, bez poraza, sa atmosferom kakva vlada samo u njihovoj “veseloj družini”. Pa kako onda da ne budu optimisti… I ne samo oni