Aktuelnosti

KVALIFIKACIJE ZA OI – FRANCUZI UVEK ZA RESPEKT

Od polufinala koje su Srbija i Francuske igrale u Parizu pre malo više od tri meseca, promenilo se to što su naši odbojkaši postali šampioni Evrope, a “trikolori” nisu uspeli da se popnu na pobedničko postolje. To znači da su posle tog meča srpski reprezentativci ostvarili još jednu pobedu, a francuski tim nije uspeo da se oporavi od poraza koji su mu naneli igrači Slobodana Kovača. Znači, od tada spremaju revanš, osvetu, znajući da će se sastati na Kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre. Nedelja, skoro pa podnevni termin, 13,30 časova, biće novi okršaj selekcija koje znače i te kako puno u odbojkaškom svetu.

Mesta na olimpijskom turniru ima samo za jedu selekciju sa “mini Evropskog prvenstva” koje se od 5. do 10. dana 2020. igra u Berlinu i gde pored pomenute dve selekcije učestvuju još Holandija i Bugarska u istoj B grupi, odnosno domaćin Nemačka, Slovenija, Belgija i Češka u A grupi.

– Pre svega mislim da nas domaćini najpre terminima odigravanja utakmica, a potom i treninga ne respektuju kako bi trebalo, s obzirom da smo šampioni Evrope, ali ćemo se potruditi da se na to ne osvrćemo. Ne zanima nas ni malo što Francuska nije kompletna, što nema nekih igrača koji su imali zapaženu ulogu u prethodnim takmičenjima. Oni su uvek tim za respekt, tako će biti i sada. Mi gledamo samo naš deo terena. Dobro smo radili, imali smo manjih problema, ali ne želimo da stvaramo bilo kakav alibi, već da igramo najbolje, da se borimo za svaku loptu i da se plasiramo na Olimpijske igre – jasan je Sklobodan Kovač, koji izuzetno veruje u svoj tim, a i oni, čini se još više, u njegovo znanje i smirenost.

Na mesto uspeha, gde je pre nekoliko godina harao sa klubom, vratio se Srećko Lisinac. Za Berlin ga svakako vežu izuzetne uspomene, jer je bio šampion Nemačke, pa će ovog puta sa svojim saigračima iz reprezentacije učiniti sve da se pomenuto raspoloženje zadrži.

– Start je izuzetno važan, a svi učesnici imaju svoje računice i niko nije došao da se preda. Nama je već na startu rival Francuska sa kojom smo dugo imali problema, ali u poslednjih par utakmica smo dokazali da imamo lek za njihovu igru. Iako neće biti u najjačem sastavu, iz razloga koji nas ne zanimaju mnogo, moramo da damo svoj maksimum kako bi pobedom počeli ove kvalifikacije.

Treba podsetiti i to da šampioni Evrope od dolaska Slobodana Kovača na mesto trenera, ne znaju za poraz. Pa neka tako i ostane. Znači, korak prvi (od pet).