Aktuelnosti

KVALIFIKACIJE ZA OI – OD SAD BEZ PRAVA NA GREŠKU

Evropski šampioni su kiksnuli na startu Kvalifikacionog turnira za odlazak na Olimpijske igre. U prvom kolu takmilenja u Berlinu najbolja selekcija Srbije poražena je i to maksimalnim rezultatom od Francuske. Shodno sistemu takmičenja, gde će pravo da igra u Tokiju izboriti samo jedna reprezentacija, plavi asovi više nemaju pravo na grešku.

Bio je to meč u kome su i pored ubedljivog poraza, srpski reprezentativci imali svoje šanse, koje na žalost nisu iskoristili. U većem delu utakmice vodila se ravnopravna borba, ali su završnice prvog i trećeg, kao središnjicu drugog seta “trikolori” odigrali bolje. Naročito se to odnosi na period kada je plava četa imala nekoliko poena prednosti i umesto da izjednači rezultat po setovima, dopustila je da Francuzi naprave preokret. Videlo se da to nije igra koja je krasila naš tim na Evropskom šampionatu, videlo se i to da je Uroš Kovačević zbog povrede propustio nekoliko treninga u Beogradu, ali i da su Francuzi bili ovog puta bolji. To se prevashodno odnosi na prijem servisa i realizaciju napada. Ono na šta bi trebalo da se “ugledaju” jeste blok, koji je dobro funkcionisao. Ali, bilo kako bilo, nema vremena, a ni mesta bilo kakvom kukanju, pogotovo što će ni 24 časa kasnije (ponedeljak 14,00), plavi na megdan Holandiji.

– Poraz kao poraz nije problem, ali način na koji je došao jeste. Nedostajalo nam je energije, čak i u momentima kada smo mi vodili, ali nema pravdanja. Francuska je bila bolja, imala je sjajnog Patrija, za koga nismo imali rešenja. Situacija je teška, idemo težim putem, ali borićemo se. Moramo da pobedimo obe naredne utakmice, a svesni sko da će svi kidisati na nas kao najbolji tim u Evropi. Opet moramo kroz utakmice da se uigravamo i tražimo pravu formu. Očekuje nas Holandija sa još boljim korektorom, ali je to reprezentacija koja ne prima servis tako dobro kao Francuska. Tu je i naša šansa, da ih kvalitetnim servisom udaljimo od mreže, a onda postavimo dobar blok i realizujemo što više kontranapada – rekao je po završetku meča Slobodan Kovač.

I umesto da bude “po jutru se dan poznaje”, neka bude “prvi mačići se u vodu bacaju”.

Statistika Srbija Francuska