Aktuelnosti

KVALIFIKACIJE ZA OI – RADOST BADNJEG DANA

Prvi meč “bez prava na kiks” najbolji srpski i evropski odbojkaši, odigrali su bez greške. Holandija nije bila na spisku onih selekcija koje su se timu Slobodana Kovača našle letos na putu do zvanja najboljih na Starom kontinentu, ali su se naknadno uverili u njihovu snagu i moć. Drugi meč plavih na Kvalifikacionom turniru u Berlinu, drugo lice, drugi rezultat i široki osmesi na licima igrača i stručnog štaba kojim kao da su celom srpskom narodu čestitali Badnje veče i Božić.

Sve je mahom bilo onako kako je Slobodan Kovač rekao posle poraza od Francuza, a to je da će put do cilja biti teži, da će svi i dalje “kidisati” na šampione, da njegov tim može mnogo bolje, kao i da Holanđani ne primaju servis dobro kao “trikolori” i da bi to trebalo da bude jedan od aduta. Tako se i desilo, jer su Jovović, Atanasijević, Petrić, Kovačević, Lisinac i Podraščanin upravo početnim udarcima pravili prednost, onemogućivši “lale” da organizuju kvalitetan napad. Tako je Abdel Aziz, najubojitiji odbojkaš italijanskog prvenstva nekoliko puta bio blokiran, što mu je oduzelo samopouzdanje. Sa druge strane, naš tim je silovito gazio napred, koračao je ka cilju koji je bio vidljiv već posle prvog seta. Put se malo pomutio početkom trećeg dela, ali tada je kapiten Nemanja Petrić nanizao nekoliko sjajnih servisa i 2:6 se za tili čas pretvorilo u 11:6. U odbrani su dominirali Peković i Majstorović, i tada su već polako mogli da počnu da se svode računi, koji su rekli da je čak 11 blokova napravio naš tim, da je skoro pa svaku šestu loptu pretvarao u poen u napadu, da je u istom segmentu vrlo malo grešio, a da je još ostalo “lufta” kada je prijem servisa u pitanju. Treba napomenuti i da su meč na taranu završili Mitić i Stanković, da je pre njih ušao Luburić, a još krajem drugog dela igre Krsmanović.

Osmesi na licima plavog tima jasno su govorili da je duel sa Francuskom bio onaj trening susret koji im je nedostajao u Beogradu, a da je od ovog momenta za njih turnir počeo. Sa druge strane, iskrenim čestitkama su im Holanđani odali priznanje na igri u kojoj su se oni malo pitali. A posle dana pauze, u sredu na red dolaze Bugari..

– Izgleda da pod pritiskom igramo najbolje. Holandija ne može da se meri kvalitetom sa Francuskom, ali smo ipak imali mnogo toga da izgubimo. Međutim, baš u tim situacijama smo najsigurniji, Da budem konkretniji, Holanđani su dobar tim, i ostaviti ih na ovoliko poena na koliko smo ih mi ostavili, nije mala stvar. Baš kao ni zaustaviti najubojitijeg napadača trenutno na svetu, a i to smo uspeli dobrom igrom u bloku i odbrani, ali voljom koju smo imali. Idemo dalje, čekamo posle dana pauze Bugare, meč u kome nas pobeda vodi u željeno polufinale – rekao je Uroš Kovačević po završetku utakmice.

A po rečima selektora Slobodana Kovača, ima još dosta prostora za napredak u igri. Treba verovati najboljem treneru Starog kontinenta i selektoru šampiona Evrope

Statistika Srbija Holandija