Aktuelnosti

KVALIFIKACIJE ZA OI (Ž) – NAPAD NA NOVO ZLATO

Četvrti put za redom ženska selekcija Srbije biće učesnik Olimpijskih igara. Posle Pekinga, Londona i Rija, gfde je osvojena srebrna medalja, plave dame će istu braniti, a i najsjajniju napadati narednog leta u Tokiju. Aktuelni svetski i evropeki šampion, probaće da objedini krune u Japanu, a viza za najveću svetsku smotru je izvađena na izuzetan način, pošto je u čudnoj avgustovskoj noći pred prepunim tribinama domaćih navijača koji su svom timu davali fenomenalnu podršku, savladana odlična selekcija Poljske.

Govorio je selektor Terzić, a znale su to i devojke, da ne mogu mnogo da podignu nivo igre, ali su isto tako svi bili svesni da imaju ono što nema niko, samopouzdanje, ogromno iskustvo, ali i kvalitet. Upravo je to donelo dva velika preokreta na ovom meču. Prvi, jer su devojke posle 0:1 osvojile naredna tri seta, a drugi, kada su u četvrtom periodu, tačnije na samom njegovom kraju, kada su svi videli taj – brek, napravile fascinantnu seriju od 9:2 kojom su rešili meč u svoju korist, a domaće igračice i navijače bacili u stanje šoka. Znalo se da posle loše odigranog prvog seta, najbolji tim na planeti ne može da nastavi u tom ritmu. Polako su se srpske odbojkašice budile, Maja Ognjenović ih je sve razigravala, najpre krajnje napadače, Tijanu Bošković, Brankicu Mihajlović i Bianku Bušu, a onda su napadi sa sredine, u “režiji” Stefane Veljković i Mine Popović bili ti na koje Poljska nije imala rešenja. Konce igre u odbrani je herojski uprkos nezgodnoj povredi šake držala Silvija Popović. Stvari su polako počele da dolaze na svoje mesto. A onda je domaćin zapretio i vratio se u igru. Svi su mislili da će o plasmanu na Olimpijske igre odlučivati taj brek. Svi osim naših devojaka i člnova stručnog štaba. Milimetar po milimetar, poen po poen uspele su da stignu za mnoge nedostižnih 21:16. Dobar prijem servisa, igra u napadu, zaštita napadača, preciznost u napadu, blok, sve ono što čini odbojku demonstrirale su devojke u plavim dresovima u tih desetak minuta. A onda na 23:23, selektor Terzić u igru ubacije Katarinu Lazović. Sa dva odlična servisa najmlađa u timu naterala je Poljakinje da ostanu bez ubojitog napada, a kontre je Tijana Bošković pretvorila u overu vize za Olimpijske igre u Tokiju.

Sa maskotom VRC– Rezultatom i plasmanom na Olimpijske igre svakako moramo da budemo zadovoljni, jer ćemo se tamo naći četvrti put. Pre 15 – 20 godina to je bio san svih nas, da upšte odemo. Sada to posmatramo kao uspeh, iako ovo nije bila naša najbolja igra. Bilo je objektivnih, ali i nekih drugih razloga, ali nadam se da će sa ovim rezultatom i zamajcem, igračice predstojeće Evropsko prvenstvo dočekati u još boljem raspoloženju i boljoj formi – rekao je trofejni selektor našeg tima Zoran Terzić.

Veliki igrači obično preuzimaju stvari u svoje ruke u odlučujućim momentima. Iako su svi znali da će Tijana Bošković u završnici meča biti ta koja će dobijati najviše lopti, ona je bila skoro nepogrešiva. Uz podršku svih ostalih saigračica, donela je veliku radost.

-Čestitke svima za plasman na Olimpjjske igre. Znali smo da neće biti alko, jer Poljska ove godine igra sjajno,m imala je na ovom meču i sjajnu podršku sa tribina, a i mi nismo pokazali našu najbolju igru. Ali nismo posustajali, nismo se predavali, već naprotiv, dizali smo nivo igre, a u četvrtom setu nadoknadili veliki zaostatak i na kraju pobedile. Stvarno je veliki uspeh i još jednom čestitke svima.

Posle ovog uspeha, koji je devojkama i stručnom štabu dao nekoliko slobodnih dana u januaru, kada će se za vizu boriti evropske selekcije, sledi šampionat Starog kontinenta. Sada je sve lakše, mada je sve, ruku na srce, bilo i očekivano, a ljubitelji odbojke u našoj zemlji sa nestrpljenjem očekuju nove izazove.

Statistika Srbija Poljska

POZNATO SEDAM UČESNIKA

Posle prve runde, interkontinentalnih kvalifikacija, poznato je, uz domaćina Japan, još šest učesnika Olimpijskih igara u Tokiju. To su Srbija, Kina, SAD, Brazil, Rusija i Italija.

A grupa, rezultati, prvo kolo: Srbija – Tajland 3:0, Poljska – Portoriko 3:0, drugo kolo: Srbija – Portoriko 3:0, Poljska – Tajland, treće kolo: Tajland – Portoriko 3:1, Srbija – Poljska 3:1.

B grupa, rezultati, prvo kolo: Kina – Češka 3:0, Turska – Nemačka 3:1, drugo kolo: Turska – Češka 3:1, Kina – Nemačka 3:1, treće kolo: Kina – Turska 3:0, Nemačka – Češka 3:0.

C grupa, rezultati, prvo kolo: Bugarska – Argentina 3:1, SAD – Kazahstan 3:0, drugo kolo SAD – Bugarska 3:2, Argentina – Kazahstan 3:1, treće kolo: SAD – Argentina 3:0, Bugarska – Kazahstan 3:0.

D grupa, rezultati, prvo kolo: Brazil – Kamerun 3:0, Dominikanska Republika – Azerbejdžan 3:0, drugo kolo: Brazil – Azerbejdžan 3:2, Dominikanska Republika – Kamerun 3:0, treće kolo: Brazil – Dominikanska Republika 3:2, Azerbejdžan – Kamerun 3:0.

E grupa, rezultati, prvo kolo: Koreja – Kanada 3:1, Rusija – Meksiko 3:0, drugo kolo: Koreja – Meksiko 3:0, Rusija – Kanada 3:0, treće kolo Kanada – Meksiko 3:0, Rusija – Koreja 3:2.

F grupa, rezultati, prvo kolo: Holandija – Belgija 3:0, Italija – Kenija 3:0, drugo kolo: Holandija – Kenija 3:0, Italija – Belgija, treče kolo, Belgija – Kenija 3:0, Italija Holandija 3:0.