Liga nacija

LIGA NACIJA F6 (Ž) – BOLAN PORAZ, SA AMERIKOM ZA OSTANAK

Loš start na finalnom turniru Lige nacija imale su naše najbolje odbojkašice. Posle pet setova, Turska je slavila, na taj način anulirala “minus” iz meča sa Amerikom, a srpskom timu samim tim natovarila novo breme pred dan i utakmicu odluke (petak 9,00). Računica je jasna. Plave dame moraju da pobede maksimalnim rezultatom ili smeju da izgube set kako bi obezbedile siguran prolaz u polufinale. Ukoliko i treći meč B grupe bude odlučivao taj brek, uz pobedu naše selekcije, odlučivaće “digitron”, a svaki poraz završava takmičenje pre očekivanja.

Turska se još jednom, sa mladim, i izuzetno izmenjenim u odnosu na prošlu godinu, timom, pokazala kao vrlo nezgodan tim za srpsku selekciju. Jednostavno igraju svoju igru, kao da nemaju nikakav pritisak, a tada se desi da im polazi za rukom i ono što ranije nije. Za razliku od njih, srpska reprezentacija je odigrala generalno loš meč, igra nije bila tečna, često vrlo jednolična, grešaka je bilo mnogo, nedopustivo za završnicu Lige nacija. Ipak, posle prvog seta mnogi su mislili da će to biti još jedna pobeda, u naredna dva se sve okrenulo, da bi na polovini četvrtog, posle nekoliko dobrih poteza Bianke Buše na servisu i prijemu servisa “pala odluka” da će se “na rulet”. I dugo su obe selekcije bile koncentrisane, a kada je naš tim poveo sa 10:7 i kasnije 12:9 sve je izgledalo lakše. I set lopta nije iskorišćena, a turska selekcija je posle iskorišćene prve šanse počela veliko slavlje.

– Dosta teška utakmica, nismo se snašli u nekim elementima, a poraz nam je nametnuo dodatni pritisak. Ali šanse i posle poraza postoje, spremićemo se za Ameriku mnogo bolje, dokazali smo nedavno da možemo da ih pobedimo i pre svega očekujem da naša igra bude bolja – rekla je Milena Rašić.

Videlo se i tokom meča da selektor Zoran Terzić kao i ostali članovi stručnog štaba, nisu zadovoljni dešavanjima na terenu. Saveti su nekad znali da urode plodom, a u dosta situacija oni nisu bili primenjivani. Ovo nije prvi put da se naš tim nađe u teškoj situaciji, sigurno je da devojke i momci znaju šta i kako i to treba sprovesti u delo.

– Nadam se da neće biti teško da igramo bolje nego sa Turskom, jer ovo je bila jedna od naših najlošijih igara ne znam koliko vremena unazad. Nezadovoljstvo je veliko, ne zbog poraza, jer ovo je skup šest naboljih selekcija na svetu i porazi su normalni, već način na koji smo ga doživeli. Bili smo loši u većini elemenata, drugi, treći i peti set smo odigrali kukavički što se tiče servisa i distribucije lopti u napadu. Nije izvodljivo da se dobije utakmica na vruhunskom nivou ako sve lopte idu na jednog igrača. Moramo da igramo daleko bolje kako bi pobedili Ameriku, jer to je jedini način da se plasiramo u polufinale.

 

Statistika Srbija – Turska

Fotografije: http://www.volleyball.world/en/womensfinals/schedule/8919-serbia-turkey/post

 

Sreda: B Turska – SAD 2:3, A Kina – Holandija 3:1

Četvrtak: B Srbija – Turska 2:3, A Brazil – Holandija 3:0

Petak: B Srbija – SAD (09,00), A Brazil – Kina (14,30)

Subota, polufinale: A1 – B2 (09,00), B1 – A2 (13,45)

Nedelja, za treće mesto (09,00), finale (13,00).