Liga nacija

LIGA NACIJA F6 (Ž) – OVOG PUTA BEZ POLUFINALA

Sveže rane posle poraza u maratonu od Turske, ogroman pritisak koji je tom prilikom stvoren, dobra igra Amerike, ali i veliki broj bespotrebnih grešaka u odlučujućim momentima drugog meča finalnog turnira Lige nacija, uzroci su što selekcija Srbije neće igrati u polufinalu. Poraz koji se desio posle samo tri seta, mogao je, uz par “dodira” sreće da bude i toliko željena pobeda, ali ovog puta naše odbojkašice nisu bile miljenice Fortune, pa će na kraju ove priče podeliti peto mesto sa Holandijom.

– Postignuti rezultat nije pravi pokazatelj odnosa na terenu, jer smo prvi set izgubile na razliku, drugi odigrale dobro u većem delu… Jednostavno u takvim situacijama nedostaje i sreće, pa čak ni jedan “čelendž” nije bio u našu korist. Mislim da smo dale sve od sebe, žao mi je što nismo u polufinalu, ali šta da se radi, glavu gore i napred – rekla je posle meča Teodora Pušić.

Veliku prednost iz prvog seta od 16:8 u korist Amerike, naše devojke su uspele da stignu, ali im je za to bilo potrebnio mnogo energije. Upravo to im je i nedostajalo u završnici, kada su imali set loptu, spasli tri protivničke, ali ne i četvrtu. Jako dobrih perioda bilo je i u nastavku, ali jednostavno američke odbojkašice su bile te koje su pravile poene iz nemogućih situacija, čak i kada bi se jedva odbranile, a to je dodatno demoralisalo naše devojke. Sa druge strane manjak koncentracije je bio uzrok greškama koje su se nekako skoro uvek “pojavljivale” onda kada je najmanje bilo potrebno.

– Glupo je bilo “vaditi se” na Amerikankama, trebalo je da pobedimo Tursku i sve rešimo još prvog dana. Ipak, pokušale smo da odigramo na najvišem nivou protiv jedne od najboljih reprezentacija na svetu, ali nije nam pošlo za rukom. Svaka čast svima koji su bili tu od početka do kraja. Dale smo na svakoj utakmici sto odsto, ali to na kraju nije bilo dovoljno za polufinale. Sledi nam zasluženi odmor, pa Svetsko prvenstvo – ocenila je Stefana Veljković.

Umor je definitivno bio viđen posle dva izgubljena seta, bar kod naših reprezentativki. U poslednjem delu igre bilo je i manje blokova, dobrih servisa, napadi su bili neprecizniji i pre očekivanog kraja plave su završile prvu Ligu nacija.

– Puno smo se istrošili protiv Turske i posle tog poraza znali smo da nas samo pobeda u duelu sa Amerikom vodi u polufinale. Ipak, one nisu tim na kome se mož tek tako “vaditi”, ipak su u kompletnom sastavu, igraju dobru odbojku i internacionalni deo su završile kao prve. Žao nam je, naš cilj je bio da ostanemo do kraja, ali nedostajalo je i sreće. Igrali smo dobro sve vreme, ko god da je bio na terenu, ne treba se dovoditi u pitanje da li je dala maksimum. Jeste sigurno. Borili smo se ova dva dana, srećna sam i ponosna jer smo celo leto igrali dobro – istakla je Jelena Blagojević.

Žal svakako ostaje, tu nema dvojbe, kao i da su planovi bili da se još jednom uđe u borbu za medalje. Treba istaći da je naš tim igrao bez Brankice Mihajlović, da nedostaje i Mina Popović, da je nekoliko devojaka bez treninga selo u avion i krenulo po svetu. Naravno, i drugi su putovali, bili umorni, ali posle tri medalje na tri finalna turnira, našim najboljim odbojkašicama dozvoljen je i jedan kraj pre kraja.

Statistika Srbija – Amerika

 

Sreda: B Turska – SAD 2:3, A Kina – Holandija 3:1

Četvrtak: B Srbija – Turska 2:3, A Brazil – Holandija 3:0

Petak: B Srbija – SAD 0:3, A Brazil – Kina 3:0

Subota, polufinale: Brazil – Turska (09,00), SAD – Kina (13,45)

Nedelja, za treće mesto (09,00), finale (13,00).