Liga nacija

LIGA NACIJA F6 (Ž) – ISTORIJA POČINJE SA AMERIKOM

Pobednik prve Lige nacija za odbojkašice je selekcija Amerike. One su pored velikog, izuzetno lepog trofeja, osvojile i do sada rekordan novčani dobitak, od milion dolara, posle trijumfa u finalnom meču nad Turskom u pet setova. Bio je to zanimljiv, neizvestan, na momente izuzetno kvalitetan meč, dostojan finala, ali i daleko većeg broja gledalaca.

Larson

Desilo se nešto slično prvom meču na turniru. Tada su se isti rivali sastali u grupi (u kojoj je bila i naša reprezentacija), kada je Turska vodila 2:0, ali su Amerikanke napravile potpuni preokret. Sada jedine predstavnice Evrope u završnici, posle nerešenog ishoda posle dva seta, dobile treći na malo čudan način. Vodile su 22:16, malo kasnije je Amerika imala set loptu, ali je na kraju Turska povela. Bile su blizu, a ispostaviće se tako daleko trofeja, posle toga Amerikanke su zaigrale “kao besne”, Karč Kiralji je igrao bez klasičnog korektora (posle bledog izdanja u prvom setu Keli Marfi), igrao sa tri primača servisa (Larson – Hakli – Hil) i to je dalo rezultat. Skoro u potpunosti su neutralisali raspoloženi tandem Erdem – Boz u pravom trenutku, sa nekoloiko odbrana su najavile preokret, a u taj breku od starta napravili prednost koju su samo uvećavali. Na kraju su sa visoko uzdignutim rukama dočekali poslednju loptu koja je otišla u aut. Turkinje su tužne bile samo par trenutaka, jer su se “setile” da su plasmanom u finale napravile izuzetan rezultat sa mladim sastavom.

 

U utakmici za treće mesto Kineskinje su se lakše oporavile od poraza u polufinalu i Brazilu maksimalnim rezultatom zadali novi težak udarac. Peto mesto podelile su naše i holandske reprezentativke. Nema sumnje da će ovih šest selekcija, učesnica prvog finalnog turnira Lige nacija, igrati glavnu ulogu i najverovatnije odlučivati o medaljama i na predstojećem Svetskom prvenstvu, ali do tada ima najpre zasluženi odmor za sve, a onda i naporne pripreme.