Liga nacija

LIGA NACIJA (M) – I MOMCI NA FINALNOM TURNIRU

Retko kada se u poslednje vreme naši najbolji odbojkaši i odbojkašice razdvajaju kada su uspesi u pitanju. Ova godina će biti upamćena po tome što su i momci i devojke uspeli da se plasiraju na finalni turnir prve Lige nacija. To je osim Srbiji pošlo za rukom samo još Brazilu i Americi.

Pre meča drugog kola u Kini, a pretposlednjeg u ligaškom delu, a posle poraza Italijana od Rusije, vrata stadiona u Lilu, gde se igra “fajnal siks” su momcima koje trenira Nikola Grbić bila širom otvorena. Trebalo je da ušetaju kroz njih, ali su ih dobar deo tog puta “sapletali” uporni i požrtvovani Japanci. Njima ovaj meč nije ništa značio što se plasmana na završnicu tiče, ali njihova želja i činjenica da igraju nekad i kao “kamikaze”, diovela je do toga da je naš tim morao i te kako da se potrudi, da menja način igre, da stručni štab menja igrače, kako bi se zabeležio deseti trijumf. Počeli su jedni, ulazili drugi, a meč je završila kombinovana postava jednih i drugih. Bitni momenti su se dešavali krajem drugog seta. Japanci su osvojili prvi, posle velikog preokreta, i bili na pragu da vođstvo udvostruče i dovedu plave u problem. Ipak, stabilnost, koncentracija i “suvi” kvalitet su bili na strani našeg tima koji se i branio, a potom napadao i posle 35:33 stigao do izjednačenja. Posle toga, bilo je samo pitanje kojim će rezultatom Srbija dobiti naredna dva seta i za koje vreme.

I nije trebalo puno vremena dok nisu svi zajedno sa visoko podignutim rukama, uz par spektakularnih poena, proslavili i definitivan plasman na finalni turnir. Poslednji meč sa Kinom (nedelja 13,30), svakako neće biti revijalnog karaktera, ali će u opuštenoj atmosferi naš tim polako več možda moći da se uigrava za ono što sledi u Lilu.

– Nije bilo lako jer je Japan dobrom igrom potvrdio činjenicu da je pre ovog turnira još uvek bio “u igri” za fajnal siks. Tim su za svaki respekt, stizali malo po malo našu veliku prednost u prvom setu i na kraju iskoristili svoje šanse da ga osvoje. Kasnije smo uspeli da prelomimo meč krajem drugog seta, a onda je do izražaja došla naša dobra igra, rekao bih prave vfrednosti oba tima. Odigrali smo odlično i zasluženo pobedili. Energije je sve manje, toliko putovanja, stresa, naročito posle loše odigranog prvog vikenda i obaveze da pobeđujemo kako bi se kvalifikovali na završni turnir. Na kraju smo kolo pre kraja obezbedili učešće na njemu. Neki igrači će već u duelu sa Kinom dobiti priliku za odmor, ali to ne znači da nam utakmica nije bitna. Naprotiv, ko god da se nađe na terenu, naše ambicije su uvek pobedničke – rekao je selektor Nikola Grbić.

Treba reći da je ovo četvrto uzastopno igranje muške selekcije Srbije na završnim turnirima interkontinentalnog takmičenja, što je svakako rezultat za izuzetno poštovanje.

Statistika i fotografije:

http://www.volleyball.world/en/men/schedule/9033-japan-serbia/post