Liga nacija

LIGA NACIJA (Ž) – BRANKICA (NE) IGRA U ROTERDAMU

Osam pobeda iz devet utakmica je učinak naše najbolje ženske selekcije u premijeri Lige nacija. Taj bilans bi mogao, i očekuje se da se uveća posle tri utakmice u Roterdamu, a trenutno najveća nedoumica što se srpskog tima tiče jeste ona koja glasi – hoće li Brankica Mihajlović doći u Holandiju i ako dođe koliko će biti sposobna da igra? Fizioterapeut Siniša Mladenović odgovorio je o njenoj povredi, onako kako je trenutno stanje.

– Naporno takmičenje ostavlja posledice, javljaju se povrede posle čestih utakmica, koje su praćene ni malo lakim putovanjima. Imamo problem sa Brankicom Mihajlović koja ima bol u čašici i on je konstantan već 15 tak dana. Posle turnira u Kraljevu i utakmice sa Turskom koja je bila više nego naporna, taj bol, koji je do tada ublažavan putem terapija pa je mogla da igra, se uvećao, pa smo odlučili da ostane u Beogradu, da upalu koju ima proba da smiri što više. Očekujemo da nam se priključi, videćemo. Nadamo se da će moći da igra i na ovim utakmicama u Roterdamu. Umor nam predstavlja generalno problem, ali nadam se da ćemo izgurati uz sve što radimo na treningu i van njega, uz suplementaciju i ostale stvari vezane za oporavak. Ovo je inače za sve nas nešto novo, i mi učimo, jer se sa ovakvim naporima do sada nismo sretali. Verujem da će devojke ostati zdrave i da će moći da odgovore svim obavezama i naporima.

Sa Brankicom Mihajlović ili bez nje, tek selekcija šampiona Evrope je uvek u obavezi da igra dobro i da pobeđuje. Tri rivala koja slede su Italija, Dominikanska Republika i domaćin Holandija.

– Duel sa Italijom nam je svakako izuzetno bitan, možda trenutno i najvažniji što se tiče direkttnog obezbeđivanja plasmana na finalni turnir. One su počele sa “šarenim” sastavom, ali iz utakmice u utakmicu su sve jači jer se kompletiraju. Dominikana je tu u podmlađenom sastavu, a o domaćinu ne treba trošiti reči, o njima se sve zna. Očekujem da podižemo nivo igre, da igramo bolje nego na prethodnim turnirima, a bilo bi lepo kada bi i rezultati bili slični. Jeste da je Brankica Mihajlović značajan igrač u postavci naše igre, naročito u napadačkom smislu, ali sa njom ili bez nje, očekuju se dobre partije – ocenio je Branko Kovačević “desna ruka” selektora Zorana Terzića.

Ostale devojke su spremne, postoje sitniji bolovi, ali sve to stojički podnose. Ordađena tri preninga za manje od 24 časa provedenih u Roterdamu to potvrđuje.

– Odavno smo znali da ovaj turnir dosta toga može da odluči. Iza nas su tri odlična vikenda, sa samo jednim porazom, ali i ovde nas očekuje ni malo lak posao. Očekuju nas tri jaka protivnika. Moramo da damo sto odsto u duelu sa Italijankama, jer igraju sve bolje, pa će biti potrebno da pružimo zaista dosta da bi ih pobedili. Malo lakši posao nas verujem čeka sa Dominikankama, ali one su selekcija gde mora uvek da se drži maksimalna koncentracija da ne bi došle u situaciju da iznenade, što umeju. Domaćin je u vrhu tabele, a to već dovoljno govori o njihovoj igri i ambicijama. Borba, atmosfera i zajedništvo, ono što nas krasi već dugo godina, biće presudni. Verujem da niz koji smo napravili do sada možemo da nastavimo i ovde završimo veliki posao oko plasmana na finalni turnir u Kini – optimista je Jelena Blagojević.

Ne žale se na desetine hiljada kilometara, ne žale se na naporne utakmice, na treninge, na umor ili sitnije povrede. I imaju sve u svojim rukama već sada, kada je pređeno tek malo više od pola puta. Tri dobre utakmice ih dele do ostvarenja prvog “prolaznog vremena”. A one to sigurno mogu da odigraju.