Liga nacija

LIGA NACIJA (Ž) – ČASTAN OPROŠTAJ

Kako igra jedna skoro pa kompletna selekcija, kakvu snagu ima jedan od najboljih timova planete, kako je to igrati pred prepunim tribinama dvorane u Ningbou, sve to su iskusile mlade odbojkašice Srbije koje su se još jednim porazom oprostile od ovogodišnje Lige nacija. Bilo je preambiciozno očeivati da posle poraza od Bugarske i Nemačke mogu da iznenade Kinu (koja jeste istini za volju igrala bez najbolje, Žu Ting), rezultatski deluje više nego ubedljivo, ali su u nekoliko navrata, po ko zna koji put, pokazale sav talenat i zbog čega su bile na “azijskoj turneji”.

Verovatno su naše devojke bile pomalo i impresionirane sjajnom atmosferom na tribinama, navijanjem za domaću selekciju, ali su i te kako hrabro počele utakmicu. Međutim, na izuzetno jak i precizan servis kineskih odbojkašica nisu imale odgovor. Jednostavno, dešavale su se greške u serijama, a u takvim prilikama protivnik bi bio neumoljiv. Kad god bi trebalo, da li polovinom prvog, da li kasnije već na samom početku drugog i trećeg seta, domaćin bi “dodao gas”, stekao nekoliko poena prednosti, koju je kasnije održavao. Naravno, naš tim nije želeo da ostane dužan publici, borio se časno i pošteno, nagrađivane su aplauzima za svaki uspešan potez, bilo požrtvovanu odbranu, dobar blok ili uspešan napad. Terale su protivnice da igraju maksimalno koncentrisano i kvalitetno kako bi ih savladale. Nekada bi sagorele u prevelikoj želji, grešile prilikom servisa, za malo bile neprecizne, ali ni ovog puta nemaju čega da se stide. Naprotiv, posle utakmice dobile su sijaset pohvala kako od protivnica, tako i publike koja je iskoristila priliku da se slika sa talentovanim odbojkašicama Srbije.

– Zaista je presudio kvalitet servisa. Kina nas je prilično “pritisla” tim elementom i kada smo uspevali da ga kontrolišemo, utakmica je bila u egalu. Ali, na žalost ti periodi su bili kratki sa naše strane. Kina je znala da kazni svaki naš slabiji prijem servisa i u takvom odnosu snaga je jako teško igrati – ocenio je poslednju duel našeg tima Branko Kovačević.

 

Devojke su dale sve od sebe, a svaka od njih je imala priliku bar malo vremena da provede na terenu, da vidi preko puta sebe glavne kandidate za osvajanje Lige nacija 2019. kao i da vide kako je igrati u takvoj atmosferi.

 

– Pre svega čestitke Kini, ali ništa manje i mojim saigračicama. Igrale smo zista dobro na momente, ali usled nešto lošijeg prijema servisa one su se odvajale i pravile razliku koju mi nismo mogli da stignemo. Mislim da uprkos porazu, ni na kraju nismo razočarale – rekla je kapiten Maja Aleksić.

Reprezentacija Srbije, u kojoj je Ligu nacija igralo više od 20 mahom novih odbojkašica, Ligu nacija 2019. okončala je na 13. poziciji. Možda taj broj bude srećan za ove devojke, jer se na njih računa u budućnosti. Ekspedicija se na par dana seli u Čangšu, gde će odigrati prijateljski meč sa mladom selekcijom Kine, a potom se vraća u Srbiju.

Statiostika Srbija Kina