Liga nacija

LIGA NACIJA (Ž) – JOŠ JEDNA LEKCIJA

Iz novog poraza, ovog puta od Nemačke, nova lekcija. Ovog puta iz “oblasti” kako i sa slabim prijemom servisa i loši napadom, ipak može da se dođe u šansu da se napravi nešto više od osvajanja počasnog seta. Tako je bilo u najkraćem, a sve pred poslednji meč u ovogodišnjem izdanju Lige nacija, protiv Kine (četvrtak 13,30), pred sigurno prepunim tribinama u Ningbou, protiv tima koji pretenduje da se na kraju ovog takmičenja raduje čeku od milion dolara.

Opet je bilo dobrih momenata, ali i onih koji to nisu bili. I ti drugi, trajali su, na žalost duže od prvih. Najveći pad naš tim imao je u prvom setu kada su posle vođstva od 10:8, Nemice napravile seriju od 11 uzastopnih poena. Ni tehnički, ni tajm – auti Branka Kovačevića nisu uspeli da izvuku devojke iz krizne situacije. To se odrazilo i u nastavku, loš prijem servisa (na kraju samo 24 odsto pozitivnog) bio je uzrok slabijoj organizaciji napada, a to je opet bio razlog dobrog funkcionisanja protivničkog bloka. Međutim, pred kraj seta koji je već “bio viđen” na kontu Nemačke, pojavio se pomak u igri našeg tima. On je trajao dobar deo trećeg seta, pa je malo popustila pažnja, da bi završnica ipak bila precizna. Bio je to podstrek da se proba, da se opet da sve od sebe, da se možda stigne bar do boda. I tinjala je nada narednih 15 – tak minuta, ali to je bilo sve. Sigurnom igrom nemačka selekcija, u daleko jačem i iskusnijem sastavu, stigla je do pobede, ali su sve one odale priznanje našim devojkama na borbi i talentu.

– Propustile smo još jednu priliku, stvarno mi je žao. Počele smo loše, ali smo se vratile na vreme, razigrale kasnije, ali ne i da ostanemo u tom rutmu za potpuni preokret. Mnogo smo grešile, što nas je koštalo boljeg rezultata, ali msilim da za želju i htenje, ne može niko ništa da nam prigovori. Imamo sada najveći izazov, Kinu, pa verujem da možemo da pružimo dobru igru, bez oscilacija, a rezultat protiv njih, u skoro najjačem sastavu, pred sigurno punim tribinama… Ako budemo igrali dobro, za nas će to već biti dobar rezultat – rekla je Maja Savić.

I tokom ovog meča Branko Kovačević je pokušao izmenama nešto da promeni, ukazivao devojkama na greškama koje su one ispravljele “u hodu”. Nije uspelo rezultatski, ali bilo je momenata koje treba ponoviti i protiv domaćina.

– Prva dva seta bila su možda i najlošija od kada je ovaj tim na okupu, mada se mora napomenuti da je Nemačka delovala izuzetno dobro, pre svega što se servisa tiče i tim elementom nam je pravila velikih problema. Posle smo malo uspostavili ritam, manje grešili, bilo je dobrih momenata, ali moramo da priznamo da su Nemice u ovom sastavu, iako nekompletnom, značajno kvalitetnije. Nemam šta da zamerim devojkama što se tiče borbenosti jer nisu odustale ni posle 2:0, a pred meč sa izuzetnom selekcijom Kine mogu samo da očekujem da bude slično tome. Znači da ne odustaju i da se ne predaju kakav god da je razvoj dešavanja na terenu.

Statistika Srbija Nemacka