Liga nacija

LIGA NACIJA (Ž) – PREKO ZIDA KA NANĐINGU

Posle dve pobede iz Brazila, najbolje odbojkašice Srbije nose kući još tri trijumfa sa gostovanja u Makau. Domaćin Kina je, posle Tajlanda i Poljske, osetila trenutnu snagu tima koji i ove godine, iako je takmičenje dobilo novi naziv, opet ima najviše ambicije. I čini se da je opet meč imao dva “poluvremena”, prvo kada su plave dame izgubile početni set i drugo kada su preuzele stvari u svoje ruke i završile utakmicu uz skoro pa ovacije kineske publike. Najviše aaplauza uputili su Tijani Bošković, koja je bila centralna figura meča i koja skoro pa da nije imala nikakvih problema da “preskoči” zid koji bi blokom probale da naprave protivnice.

Repriza finala Olimpijskih igara bila je kvalitetom daleko ispod pomenute utakmice iz Rija, ali i u ovom momentu, kada se skoro sve selekcije tek uigravaju, kada treneri kombinuju, naš tim je prilično bolji. Doduše nisu slavno počele, ali su zato maestralno završile meč. Čak 15 grešaka koliko su što prilikom servisa, što prijema protivničkog servisa, a što iz napada napravile naše odbojkašice, bilo je previše da se savlada domaćin turnira u Makau. A onda, kada su svi pomenuti elementi dovedeni na “razuman” nivo, problemi su počeli da nestaju. Konstantno je polje protivnika “rešatala” Tijana Bošković (na kraju 32 poena), dok se Bojana Milenković hrabro nosila sa odgovornošću oko prijema servisa Kine. U tome su joj pomagale Silvija Popović i Brankica Mihajlović, prva sa dodatkom odbrambenih zadataka, a druga snažnim napadima. Situacija je počela da se menja iz minuta u minut u korist šampiona Evrope. Na sve se, pored sjajne organizacije igre nadovezala i sjajnim poenterskim učinkom Ana Antonijević, znajući u svakom momentu najbolju opciju. Gledaoci koji su napunili tribine Makao Foruma do kraja uživali su u igri samo jednog tima – srpskog. Oni koji nisu mogli da izdrže dominaciju naših devojaka gde su se u pojedinim momentima Milena Rašić i Jovana Stevanović poigravale sa protivnikom, već posle prvog tehničkog tajm auta u četvrtom setu počeli su da napuštaju dvoranu.

YuanyuanWangLandXiaotongLiuRofChinatrytoblockaspikefromTijanaBoskovicRofSerbiaKraj je vrlo brzo usledio, radost naših devojaka, ostvarena peta pobeda iz šest utakmica, preskočene nove tri prepreke odakle se nazire put ka Nanđingu i finalnom turniru. Ali niko ne voli da gleda toliko unapred, ozbiljnost je uvek maksimalna, ali i očekivanja pred naredna tri sureta koja se, posle dužeg vremena, igraju pred našim navijačima, u utorak, sredu i četvrtak, a pozivnica, i to kakva, je već posčlata.

– Još uvek nismo u fazi kada nemamo prepoznatljivu igru, a Kina je igrala pred svojim navijačima, pa je možda postojala neka bojazan, naročito kada smo usled ogromnog broja grešaka izgubili prvi set. Međutim kako je meč odmicao, smanjili smo ih, počeli bolje da igramo i pobeda je došla. Drago mi je što pored predivnih utisaka iz Makaa, nosimo i maksimalan broj bodova. Verujem da ćemo iz utakmice u utakmicu igrati bolje, onako kako svi koji su navikli na prepoznatljivost Srbije i navikli – istakla je Silvija Popović, odlični libero naše selekcije.

Prva tri reprezentativna meča ove sezone Milena Rašić je obeležila sa isto toliko pobeda. Sada sledi ono što naše devojke iščekuju, mečevi u kojima će na tribinama videti i svoje najbliže.

– Verujem da ćemo igrati još bolje, sa ovih devet bodova, uz šest sa prvog turnira, stvorili smo već lepu zalihu, ali ima još da se igra. Naša publika će nam verujem dati i dodatni motiv, očekujem da ćeme biti nekih stvari koje su se ovde dešavale, a to je nakako nervozan početak utakmice. Srećom, uspevale smo da se vratimo uvek i ostvarimo maksimalan učinak – ocenila je Milena Rašić.

VNL logoSelektor Zoran Terzić je uprkos tome što na početku meča nije išlo, opet svojim igračivcama davao prave savete, pa je na kraju sve “leglo” kako treba.

Evidentno je da nismo u nekoj formi, kao što to nije ni jedna reprezentacija. Ušli smo u meč ne sa punom koncentracijom, sa mnogo grešaka koje uslovljavaju onda da ne radimo ono što inače radimo, nego menjamo stvari u terenu. Broj grešaka je, naročito u prvom setu bio veliki, ali kasnije kada smo dobili drugi set, dobili smo i motiv da zaigramo našu igru, sve je izgledalo bolje, ali još uvek daleko od onoga kako treba da bude. Ipak, moramo da budemo zadovoljni učinkom, kao i činjenicom da nas sada očekuju utakmice u Kraljevu, praed našim navijačima.

Put Srbije ekspedicija iz Makaa kreće u petak, dolazak u Beograd je po planu predviđen za subotu

TABELA POSLE ŠET KOLA

 1. SAD                           6       5       1       16
 2. Brazil                        6       5       1       15
 3. Srbija                        6       5       1       15
 4. Turska                      6       5       1       14
 5. Holandija                6       5       1        14
 6. Rusija                       6       4       2       12
 7. Koreja                       6       4       2       11
 8. Kina                          6       3       3       10
 9. Italija                       6       2       4       7
 10. Belgija                     6       2       4       6
 11. Japan                      6       2       4       6
 12. Tajland                   6       2       4       5
 13. Poljska                   6       2       4       5
 14. Dominikanska R  6       1       5       5
 15. Nemačka               6       1       5       3
 16. Argentina             6       0       6       0

Statistika i slike na sajtu:

http://www.volleyball.world/en/women/schedule/8842-china-serbia/post