Liga nacija

LIGA NACIJA (Ž) – TAKO POBEĐUJE VELIKI TIM

Kada se pobedi posle ne tako dobre igre, onda se kaže da tako to rade veliki timovi. Upravo se to dogodili u premijernom susretu drugog turnira grupe u Makau, gde su naše najbolje odbojkašice savladale, kako se to kaže, uvek neugodni Tajland. Pitanje favorita se nije postavljalo, a mnogima je nedoumica bila samo koliko će iutakmica trajati. Do pobede vredne tri boda i ostanka u vrhu tabele Lige nacije, srpskoj selekciji je bilo potrebni četiri seta.

Kombinatorika Tajlanđanki i velika požrtvovanost u odbrani nisu baš bili od velike koristi u prvom delu meča jer su naše devojke odlično servirale, primale servis protivnika, napadale… A onda je popustio prijem servisa, napad nije bio toliko precizan, par grešaka i Tajlanđanke su došle u situaciju da vode sa 14:7, kasnije i sa 21:16. Ali onda kao da je neko rekao – dosta! Serija dobrih servisa Slađane Mirković, par odbrana Jelene Blagojević, i sigurna i precizna ruka Tijane Bošković, pa blokovi Milene Rašić, napadi Jovane Stevanović i prilično uspešna epizodna uloga Boijane Milenković, sve to je bio uzrok da se razlika istopi, a defanziva Silvije Popović omogućio je da naša selekcija stigne do set lopte koju je odmah realizovala.

Tada je trebalo iskoristiti priliku i samo završiti posao, poslati Tajland u svlačionicu što je pre moguće. Međutim, došlo je do opuštanja u igri naše selekcije, protivnik je smanjio, pa je morao da reaguje selektor Zoran Terzić. SerbianheadcoachZoranTerzicLspeakswithanofficialduringagameagainstSerbiaUozbiljio je svoj tim, ukazao im na greške koje su one prihvatile (za razliku od sudija i organizatora koji to nisu učinili), pa je na kraju, bar što se bodova tiče, sve došlo na svoje mesto. Novi rival je Poljska (sreda 11,30), a očekuje se da naš tim pokaže daleko veći repertoar nego što je to bilo na premijeri u Makau, ali i da nastavi sa osvajanjem bodova.

– Jedino sa čim i možemo da budemo zadovoljni jeste pobeda. Sve ostalo je bilo ispod očekivanja, ni blizu onoga što smo očekivali i kako treba da se igra u Ligi nacija. Nadam se da ćemo već protiv Poljske igrati bolje, verujem u jedno sasvim novo i mnogo bolje izdanje našeg tima i naravno pobedi – rekao je selektior Terzić.

Bio je izgleda ovo jedan od “onih dana”, kada jednostavno ne ide. Ali, srećom po naš tim, izuzetno raspoložena je bila Tijana Bošković koja je sa “drugog sprata” rešetala polje Tajlanđanki.

– Nismo iznenađeni njihovom igrom, znali smo da će se boriti od početka do kraja i drago mi je što smo opravdali ulogu favorita i stigli do novih bodova. Mislim da će protiv Poljske sve to izgledati još mnogo bolje – rekoa je najefikasnija igračica susreta.

Izgleda da su naše devojke posle prvog seta mileile da će biti lako, posle drugog da kada su se izvukli iz neugodne situacije, pobeda dolazi sama po sebi, a na kraju je sve bilo teže od očekivanog.

– Mislim da je glavni razlog naša nedovoljna motivisanost, koja je dovela do toga da na teži način stignemo do pobede. One su igrale onako kako znaju i kako smo očeivale, tu nema šta da se priča. Dobro je da smo pobedili, a sa Poljskom moramo da budemo motivisani, koncentrisani, sa sto odsto snage. Poljska će takođe biti motivisana, ali verujem da imamo kvalitet i fond igrača da osvojimo nove bodove – ocenila je Jelena Blagojević.

Statistika i slike sa utakmice:

http://www.volleyball.world/en/women/schedule/8825-thailand-serbia/post