Aktuelnosti

MIHAJLOVIĆ: MOJA SMENA JE NJIHOVA SRAMOTA

Posle Nikole Matijaševića, koji je na račun rukovodstva Odbojkaške federacije Makedonije izneo prilično toga lošeg, a posle nekoliko dana sređivanja utisaka i još nekih ličnih stvari, oglasio se još jedan, bez ikakvog razloga smenjeni srpski stručnjak, Nenad Mihajlović, koji ima mnogo toga da kaže. Sve ono što ga je tištilo mesecima. Mlad trener, sa zavidnom karijerom, na kome su Makedonci želeli da grade budućnost svoje ženske odbojke, postavivši ga za selektora kadetske reprezentacije, a na osnovu predloga Zorana Gajića, koga su prethodno pitali za savet i pomoć. I na kraju je dobio otkaz iz razloga koji za njega nisu ni blizu tačni, ali su i kontradiktorni.

Krenimo redom. Otkud ti u Makedoniji?

-Pozvao me je predsednik OSS Zoran Gajić i rekao da Makedonci traže čoveka koji će selektirati njihovu generaciju devojčica rođenih 2004. i godinu kasnije. I napraviti tim za Evropsko prvenstvo 2022. godine čiji su oni domaćini. Bio je to za mene veliki izazov.

Od samog starta nije mirisalo na sjajno, da ne upotrebimo neki drugi izraz. O čemu se upravo radi.

-Danima pre nego što sam otišao na razgovor, pravio sam plan koji ću da im predstavim. Kada sam stigao tamo, seli smo i popričali i video sam da su više nego iznenađeni onim što sam izneo. Nisu očeikvali da sam ja već sutra mogao da počnem sa radom. Njihova ideja je bila da dolazim jednom mesečno, za početak, i za to su mi ponudili – 150 evra. Nisam bio siguran da sam dobro čuo, bilo mi je glupo da pitam, ali sam nedugo potom opet dobio istu ponudu. Nije bilo govora o sradnji, bolje da su me pitali da budem volonter, pre bih prihvatio. Video sam da predsednik Jovanovski, inače poslovan čovek, a bivši odbojkaš, ne zna uošte koje su relacije oko plaćanja trenera. Na povratku kući, gde su mi rekli da ćemo se obavezno čuti, generalni sekretar Karanović mi je rekao da će da mi naruči taksi do aerodroma. I jeste, ali sat i 15 minuta pre poletanja aviona, a do aerodroma ima 25 kilometara. Ušao sam na treći poziv, jedva.

Ponuda je kasnije postala puno razumljivija, uvideli su izgleda da su se izblamirali…

-Jeste, ali one priče „Važi toliko, ali ti plaćaš benzin ili autobusku kartu“ su mi bile smešne i neverovatne, ali sam prihvatio.

Zbog čega?

-Kažem, za mene je to bio izazov, veliki izazov, za koji sam siguran da bih ga uspešno okončao.

Na osnovu čega imaš takvo mišljenje?

-Najpre sam se sa saradnicima „pronašao“ kao da radimo deset godina zajedno, a onda i sa devojkama koje su davale sve od sebe na svakom treningu. Imam mnogo poruka u kojima svi oni pišu o mom radu.

Otkaz je usledio na vrlo čudan način?

-Rekao bih na smešan način, ali se meni niko nije smejao, već onima koji su ga stavili na fejsbuk, kao jedini zvanični dokument. Moja smena je njihova sramota! Malo pre toga sam pričao sa generalnim sekretarom Zoranom Karanovićem, oko dugovanja, a i sa predsednikom Petrom Jovanovskim. Prvi mi je rekao da će uplatiti pare za dan – dva, a drugi da će me zvati za par sati da popričamo šta i kako dalje. Ispostavilo se kasnije da su spremali otkaz koji je usledio pošto je Karanović otišao na more, a bez da izvrši obaveze prema meni. Znači, dobio sam otkaz preko fejsbuka sa plaže.

Kad je počelo sa neispunjavanjem obaveza?

-Kada sam čekao u banci sa majicom reprezentacije Severne Makedonije, da podignem prvu platu i kada mi je službenica na šalteru saopštila da na računu imam „nula evra i nula denara“. Bila je stvarno pomalo neprijatna situaacija, čak i gospođi za šalterom.

Šta se onda desilo?

-Generalni sekretar Karanović mi je rekao da ne brinem, da će sve biti bez problema.

I, jel bilo tako?

-Nedugo potom mi je rekao da mora da sazove Upravni odbor da pita da li će da odobre 100 evra za moju trenersku licencu na seminaru u Srbiji. Platio sam ja, a refundirao mi je neko drugi da bi sprao njihovu sramotu.

Šta je od ugovora uopšte ispoštovano?

-Posle skoro tri meseca zakašnjenja, a pošto sam dobio otkaz preko fejsbuka dok je generalni sekretar Karanović bio na moru, uplaćene su mi zaostale plate. Znam i zašto tako brzo, jer je klauzula u ugovoru bila da ukoliko čekam više od 30 dana, mogu da ih tužim i da moraju da mi isplate sve plate do kraja. Ali mi tako nešto nije padalo na pamet. Prvo, jer nikad nisam tražio ono što nisam zaradio, a drugo, ipak smo sarađivali. Bar sam mislio da sarađujemo.

Interesantno je šta se desilo kada je tvoj advokat podsetio generalnog sekretara Karanovića da su ti dužni zarađeni novac?

-Rekao je da se obratim Zoranu Gajiću i da ne može da priča više.

I ?

-I ništa, nisam želeo da uznemiravam jednog ozbiljnog čoveka, jer je neko tamo bez razloga pomenuo njegovo ime.

Neko kaže de nisi hteo da vodiš tim na juniorskoj Balkanijadi nedavno u Beogradu?

-To je tačno, jer sam ja selektor kadetske selekcije, a to doslovce stoji u ugovoru, kao i takmičenja na kojima treba da vodim tim. Oni su iz samo njima znanih razloga prijavili juniorsku reprezentaciju sastavljenu mahom od devojaka 2004. i 2005. godišta da igraju sa daleko jačim timovima. Učinak može da se vidi, a voleo bih da mi pominjana gospoda kažu kako je šest maksimalnih poraza nešto što je dobro za tu generaciju. Mada ne moraju meni da objašnjavaju.

Na samom početku, ugovor je potpisan pošto su čelnici Federacije bili do detalja upoznati sa tvojim planom rada…

-Još u avgustu prošle godine.

Da li su ga proučili i potvrdili?

-Nisu do dan danas, ali su rekli da nema problema. To mi je lično rekao predsednik Petar Jovanovski, kad je šetao psa.

Kad je šetao psa?

-Da, živi blizu hotela pa nije imao vremena da dođe da porazgovaramo, nego je to bilo onako usput. Kad je izveo psa u šetnju.

Da li je taj rad ispratio neko od čelnika Federacije?

-Bio je baš predsednik Jovanovski jedno popodne na pripremama na Berovu i kako je rekao, imao je izuzetno povoljno mišljenje o svemu. Kasnije su mi rekli da nikad pre toga nije bio na pripremama neke ženske selekcije.

Što se tiče rada, šta je bilo dogovoreno?

-Trebalo je da se viđamo bar jednom mesečno, a za 11 meseci smo se videli šest puta. Znam, bila je korona, ali ne sve vreme. Stajalo je, između ostalog, da posle Nove godine 15 dana budemo zajedno u Beogradu, gde bi odigrali mnogo utakmica sa protivnicima koji su približne snage, a koje su za makedonsku selekciju bile preko potrebne. Predsednik Jovanovski je rekao da je to sjajna ideja, da nema ništa protiv, ali da moraju da se konsultuju roditelji igračica. A ako je prihvate, da nema problema.

I, koliko je bilo saglasno?

-Svi, osim jednog, ali to nije roditelj ni jedne od igračica, to je bio predsednik lično. Da, onaj koji je rekao da je ideja sjajna i da nema ništa protiv.

Krajem aprila se Nenad Mihajlović tek drugi put video sa svojim timom u 2021. Zbog raznih „situacija“ to pre nije bilo moguće. Iskoristio je priliku da prijavi tim za tradicionalni Majski turnir u Beogradu.

-Kada jedan tim ne radi zajedno par meseci, pa se opet okupi, skoro da se sve vraća na početak. Devojke su u Obrenovac stigle silno motivisane, željne da rade, da brzo nadoknade propušteno vreme, sa širokim osmesima. Sjajno smo radili, mnogo pričali o odbojci… Uvek smo posvećivali mnogo pažnje prvenstveno ispravljanju tehnike. Imali smo učinak od tri poraza i dve pobede, prve od kada ekipe iz Makedonije dolaze na pomenuti turnir. Pre dolaska devojaka, sekretar Karanović mi je nekako ponosno rekao da je rezervisao hotel još dva dana posle turnira, da se još malo trenira.

A šta nije rezervisao?

-Nije rezervisao samo dvoranu. Samo. Onda sam pozvao prijatelje iz Obrenovca, oni njihove prijatelje na Ubu i trenirali smo u dvorani šampiona Srbije koji nam je ponudio termine koji nama najviše odgovaraju, ne želeći pritom da se bilo šta plati. Od mene, mojih saradnika i igračica, dobili su ogromno hvala, a lično sam poslao mejl u kome sam se zahvalio na gestu o kome smo danima pričali.

A da li je poslat mejl iz Federacije?

-Koliko znam, nije. Ukoliko nisu poslali kasnije, a da ja ne znam.

Postoji još jedna malo čudna stvar. U poruci na Fejsbuku stoji da si otkaz dobio zbog loših igara tima u pripremnom peridu. I nema potpisa ovlašćenog lica.

-To je skoro sam siguran, pisao generalni sekretar Zoran Karanović, nema ko drugi. Verovatno sa plaže u Grčkoj. Ali druga stvar najbolje oslikava situaciju u Savezu Severne Makedonije i zašto sam siguran ko je pisao otkaz. Kada sam zvao predsednika Petra Jovanovskog i pitao ga zbog čega sam dobio otkaz, rekao je jer nisam odgovarao na mejlove. Znači dva različita razloga, od dva čoveka koji vode odbojku u Makedoniji. Još jedan primer koliko su uigrani. A to za mejlove nije istina. Imaju sve u kompjuterima, a ako nemaju, ja ću im poslati. Jedna stvar je jako interesantna, a to je da sve vreme niko nije napomenuo koji je cilj na Evropskom prvenstvu naredne godine. I još jedna, da nacionalnoj selekciji nije potreban ni kondicioni trener, ni skaut, da ne pričamo o psihologu, a mislim da su moji saradnici mogli sve to da obezbede u roku od dva dana.

Stiče se utisak da ovo nije sve?

-Taman posla da je sve. Ne želim da se sećam kako su pričali ružno o Nikoli Matijaševiću i očekivali da klimam glavom o čoveku koga ne poznajem, a koji je uzgred iz moje zemlje. To nisu dočekali pa su brzo prešli na druge teme. A onda su i njega smenili na pravdi Boga. Ni o prebacivanju krivice jedan na drugoga Jovanovskog i Karanovića, o još jednoj poseti banci u opremi njihove zemlje, gde su mi rekli „to što su vam rekli da su vam uplatili, na žalost vam očigledno nisu uplatili“, o tome da su tražili da dan pre slanja spiskova klubovima, smanjim spisak sa dogovorenih 26 na 16, da su rekli kako će u jedan ponedeljak da pošalju spisak klubovima, a pripreme je trebalo da budu od utorka… Pa da ne brinem da ću dobiti plate i za mesece u kojima nismo radili zbog korone, a još dužni za one koje smo radili… Ne bih svega da se sećam, jer da nije smešno, bilo bi tužno. U Severnoj Makedoniji sam upoznao sjajne ljude i decu, za koje sam uvek na raspolaganju, i to ne može niko i ništa da pokvari. Pa čak ni jako loše iskustvo sa par njih koji su navikli da su oni stalno u pravu, a koji nisu navikli da im se iko suprotstavi sa svojim mišljenjem.

Nekako se iz priloženog čini  da je bilo kakav komentar stvarno – suvišan.