Aktuelnosti

NA KORAK DO NOVOG ZLATA

12. 10. 2022.

Svetske šampionke su pre tri nedelje stigle u Holandiju na Svetsko prventsvo sa namerom da odbrane tron od pre četiri godine. Posle 11 utakmica i isto toliko pobeda u Arnhemu, Lođu i Gljivicama, nalaze se na korak od zacrtanog cilja. Verovatno će jednog dana devojke znati kako su za samo 20 – tak časova uspele da se oporave ot pet setova sa Poljskom i izađu ne megdan Amerikankama, koje su (opet) bile „naoštrene“. I opet su poražene, treći put za nešto manje od dva meseca, ovog puta u četiri seta, posle kojih su srpske devojke i italijansko – srpski stručni štab slavili plasman u finale.

Ono „pravilo“ da je „jednog protivnika na velikom takmičenju jako teško pobediti dva puta za redom“ po drugi put se pokazalo kao „neispravno“, jer su Tijana Bošković i njene saigračice na terenu pokazale apsolutnu dominaciju u odnosu na, sada već nekada, velikog favorita. Nekako je od starta bilo jasno ko će voditi igru, a ko će juriti rezultat. Aktuelne svetske šampionke su stavile do znanja protivnicama da su zaboravile na umor, da ih ne zanima ništa osim finala Svetskog šampionata. I posle dva seta sve je išlo ka tome da će Amerikanke biti „isprašene“. Ali, dva meča tog intenziteta, četvrtfinale i polufinale, za samo 24 časa, uzela su danak u trećem periodu, mada se, iako je on izgubljen poprilično ubedljivo, niko nije preterano uzbuđivao. Ni kada su Amerikanke pretile da će „odvesti“ meč u taj – brek, nekako se naziralo da od toga neće biti ništa. I nije bilo, jer je sve funkcionisalo onako kako je Daniele Santareli predvideo, a to znači da je sama završnica odigrana precizno kao sat. Briljirala je po ko zna koji put Tijana Bošković, ali je Bianka Buša odigrala više nego sjajnu prateću ulogu, uz, uvek se mora reći, „mozak ovog tima, Bojanu Drču. Šta reći za učinak Mine Popović, pravog igrača, na pravom mestu u pravo vreme (četvrtom setu)… I ostale devojke, a skoro sve su bile manje ili malo više u terenu, dale su doprinos velikoj pobedi. Srcem i borbenošću nadoknađen je učinak od samo šest blokova. Sjajan napad je anulirao nešto lošiji prijem servisa, a odlična odbrana je samo prethodila svemu tome. I zato su srpske odbojkašice slavile plaman u finale.

Amerikankama nije ostalo ništa nego da suznih očiju, aplauzom priznaju ko je trenutno bolji. A veliko finale se igra u Apeldormu (subota 20 časova), gde se igra drugo polufinale (četvrtak 20 časova), sa pobednikom duela Italija – Brazil. U Holandiji je počelo nešto što još uvek traje, pa bi bilo lepo da se tamo i završi, na pravi način.

Statistika Srbija Amerika