Aktuelnosti

SP, DAN 17. – SIGURNE ITALIJANKE

11. 10. 2022.

Četiri četvrtfinalna meča donele su jedan kratak duel, jedan meč u četiri seta, ali i dve velike drame. Posle svega toga, poznati su i polufinalisti Svetskog prvenstva, pa će se tako u Gljivicama (sreda 20,30) sastati Srbija i Amerika, dok će dan kasnije, u 20 časova u Apeldormu igrati Italija i Brazil. Otprilike da su se obistinile prognoze velikog broja poznavalaca odbojke, jer su ova četiri tima bila „viđena“ u polufinalu i kao glavni kandidati za medalje još šre starta takmičenja.

Međutim, vrlo lako je moglo da se desi da cela priča ima drugačiji tok. Malo je nedostajalo da Poljakinje prekinu seriju nepobedivosti aktuelnog svetskog šampiona, jer su igrale sjajno i nošene podrškom sa tribina, mnogo su namučile tim Srbije. Ali, uz malo sreće, prvak sveta je stigao do polufinala. U njemu će se sastati sa Amerikom, četvrti put u samo par meseci, ali u meču koji je po važnosti daleko na prvom mestu. Amerikanke su do polufinala stigle najlakše, jer im je Turska bila, bar za ovu fazu, samo sparing partner, kako bi Karč Kiralji imao još jednom uvid u mogućnosti svog tima.

Alo se selekcija Srbije uz dosta sreće plasirala među četiri, onda su Brazilke tamo našle mesto pomoću svih čuda i trikova današnjice. Bile su na pragu poraza, jer nisu imale rešenje za sjajnu igru u odbrani Japana, ali i njihovo odlično napadačko izdanje. Gubile su sa 2:0, kada su morale, i zaigrale, na sve ili ništa. I dobile su – sve. Tačnije, dobile su priliku da sa Italijom odluče o finalisti Svetskog prvenstva. Evropske šampionke su glatko dobile tri seta protiv Kine, ali su jedan zabrinjavajuće izgubile. Uprkos svemu, favoriti su u meču protiv Brazila.

Četvrtfinale, Apeldorm: Italija (Egonu 29) – Kina (Li Jing Jing 14) 3:1, Brazil (Gabi 25) – Japan (Hajaši 21) 3:2

Četvrtfinale, Gljivivce: SAD (Franti 18) – Turska (Karakurt 16) 3:0, Srbija (Bošković 36) – Poljska (Stisjak 40) 3:2

Polufinale, Gljivice: Srbija – SAD (sreda 20,30 časova)

Polufinale, Apeldorm: Italija – Brazil (četvrtak 20 časova)