Aktuelnosti

NEKE NOVE KLINKE SANJAJU VELIKE SNOVE

Razmišljajući o nedavnom uspehu juniorske selekcije, a sa željom da jednog dana stignu i do dresa trofejne seniorke selekcije, najbolje kadetkinje Srbije su počele pripreme za Evropsko prvenstvo koje će se početkom narednog meseca održati u Podgorici. Prošle godine su devojke prvi put zaigrale na jednom velikom međunarodnom takmičenju, kao pionirke, i bile šeste na Starom kontinentu. Treba napomenuti da su one, a rođene su 2004. godine, među prvima koje su deo novog projekta OSS gde se pažljivo testiraju sve devojke iz cele Srbije, a one najbolje prolaze selekciju dok ne dođu među na najuži spisak za jedno takmičenje.

Shodno tome, prošle godine su bile “gurnute u vatru” nešto ranije, pa su se na Balkanijadi kalile sa dve godine starijim protivnicama. Četvrtu poziciju su primile mirno, znajući da će jednog dana sve naplatiti. I par meseci kasnije, na kvalifikacionom turniru za ovo EP, igranom u Turskoj, maksimalnim rezultatom su savladale domaćina pred nekoliko hiljada njihovih navijača. Zbog poznate situacije sa pandemijom, Evropski šamšpionat je odložen, a kako se situacija promenila na bolje, tako se promenilo i njhovo raspoloženje. Sa nestrpljenjem su očekivale početak priprema, a tim koje predvode srebrne sapomenutog juniorskog kontinentalnog prvenstva Aleksandra Uzelac i Hena Kurtagić, uz svoje saigračice, Unu Vajagić, Kseniju Tomić, Anju Zubić, Vanju Ivanović, Anu Jaramazović, Ivu Šućurović, Ninu Mandović, Ivonu Lazović, Simonu Matesku, Anju Kujundžić, Stefanu Pakić i Sonju Danilović, sada čeka da odmeri snage sa vršnjakinjama iz Evrope i pokaže im šta zna. U tome će im pomoći selektor Jovo Caković i njegov asistent Milan Milošević, koji su ranije generacije kadetkinja vodili na evropskim i svetskim šampionatima, ali i oni koji su činili deo stručnog štaba i koji imaju srebro sa pominjanog EP za juniorke nedavno igranom u Zenici, Biljana Mihailović, Maja Simanić, Lazar Tabaković, a naročito Siniša Maldenović, učesnik u svim uspesima seniorske selekcije u poslednjih 15 godina.

Devojke su posle prvog treninga, večere i kratke šetnje bile nasmejane i dobro raspoložene, o čemu svedoči i “selfi”. Neka nova generacija sanja velike snove. To im niko ne može oduzeti, ali bolji poznavaoci prilika u kadetskoj konkurenciji na starom kontinentu kažu da za to imaju apsolutno pravo, shodno talentu koji poseduju. Pa neka i fotografija na kraju Evropskog prvenstva u Podgorici bude ista kao i “selfi”, nasmejana. I još – sjajnija…