Aktuelnosti Svet

ODBOJKA OSTALA BEZ FALASKE

Nekada jedan od najboljih španskih igrača svih vremena, kasnije uspešan trener, Migel Anhel Falaska, preminuio je usled posledica srčanog udara u 46. godini. Njemu je najpre pozlilo na jednoj proslavi, da bi kasnije usledio infarkt od koga nije uspeo da se oporavi.

Igračku karijeru je počeo u Las Palmasu, ali je već posle samo par sezona prevazišao špansko podneblje i gradio je igrajući u Italiji, Belgiji, Rusiji i Poljskoj, noseći dresove Ferare, Bolonje, Modene, Ruselara, Belhatova i Urala. U jednom periodu se vratio u svoju zemlju gde je bio član Majorke iz najboljih dana te ekipe. Bio je saigrač Aleksandra Atanasijevića u Poljskoj u vreme kada je on tek stigao u SKRA i naš reprezentativac je uvek bio pun hvale na prijateljstvo koje je stekao i pomoći koju mu je pružio na samom početku internacionalne karijere. Po završetku igračke karijere vratio se u Belhatov, koji mu je bio prvi trenerski posao. Sa poljskim velikanom, u kome je, između ostalih, trenirao Srećka Lisinca i Aleksu Brđovića, dva puta je bio šampion države. Kasnije je postao selektor Češke, a smrt ga je zatekla na mestu trenera Monce.

Po broju oproštajnih poruka, koje na razne načine kruže iz celog sveta, vidi se da je Migel Anhel Falaska bio omiljen saigrač i stručnjak i da je njegovim odlaskom odbojka izgubila mnogo. Zato su i svi mečevi Lige nacija počeli odavanjem počasti prerano preminulom odbojkaškom velikanu.