Aktuelnosti

POBEDI SE U ZUBE NE GLEDA

29. 9. 2022.

Planirani trijumf nad Nemačkom u trećem kolu Svetskog šampionata je ostvaren i to je najbitnije. Maksimalan rezultat je takođe sjajan učinak plavih dama i to je ono što je dobro. Ali, brojni ljubitelji odbojke u Srbije i ovog puta su se, kao pre par dana, poprilično „tresli“ gledajući meč.

Nisu Nemice neko ko bi trebalo da se nađe na putu aktuelnim svetskim šampionkama na putu do novih uspeha, ali da je postojao bar strah pred meč trećeg kola, to sigurno. Koliko zbog dve njihove pobede u dva prva kola, toliko i zbog lošeg izdanja srpskih odbojkašica u duelu sa Bugarskom. Da bi se jedan protivnik pobedio u tri seta najtešnje moguće, mora da se osvoji ukupno bar šest poena više. Plave su imale – sedam. Tu se dovoljno vidi koliko je bilo teško i tesno osvojiti nove bodove, a pred meč sa verovatno najslabijim rivalom u grupi, Kazahstanom (petak 13 časova).

Izuzev nekih manjih perioda igre, meč je bio vrlo često izjednačen. Visoka razlika na strani jedne selekcije bila je samo u trećem setu, kada su devojke selektora Santarelija imale pet poena prednosti, ali su ih malo kasnije „prokockale“ i ušle u neizvesnu završnicu. Srećom, ali i znanjen, a pre svega iskustvom, i nju su, kao i prethodne dve završile u svoju korist i na kraju, mora se reći, teškom mukom, stigle do tri nova boda. Opet je stručni štab odlučio da igrom „diriguje“ Bojana Drča, ulogu Bianke Buše iz prošlog susreta, što se efikasnkosti tiče, preuzela je, kao mnogo puta ranije raspoložena Tijana Bošković, a na terenu su bile sve devojke koje igraju na poziciji primača servisa, manje ili više. Možda to govori kojim elementom Daniele Santareli nije najzadovoljniji, mada ni u napadu nisu imale očekivani učinak. Oscilacija je bilo, ne bi bilo lepo da ih bude i dalje. Sa druge strane, pobedi se u zube ne gleda, a treba, što da ne, podsetiti (ili utešiti se), onom izrekom da je dobro kada se trijumfuje, a kada se ne pokaže dobra igra. Ili drugim rečima “onaj dan, kada ne ide sve kako treba”. Ali pišu se bodovi, broje se pobede…

Statistika Srbija Nemacka