Aktuelnosti

SP, DAN 6. – TURSKA SE PROVUKLA

28. 9. 2022.

Dok najbolje srpske odbojkašice odmaraju i očekuju prvi meč u Poljskoj, treći ukupno (Nemačka, četvrtak 16 časova), čak 14 selekcija je igralo, sa promenljivim uspehom, šestog takmičerskog dana Svetskog šampionata u Poljskoj i Holandiji.

Turska definitivno nije onaj tim koji se očekivalo da će biti, čak i da će se uvrstiti u borbu za neku od medalja. Posle kiksa od Tajlanda, umalo da im se desi isto i protiv Dominikanki. Jeste da su devojke sa Kariba uvek spremne da iznenade, ali je činjenica da tim Đovanija Gvidetija igra slabo. Spasavale su turske odbojkašice živu glavu i uspele da je spasu u taj – breku. A tek ih čekaju teške utakmice. U istoj grupi je Tajland bio treća selekcija koja je porazila Hrvatice. I ovog puta su devojke iz komšiluka bile kilometrima daleko od ugrožavanja protivnika, a njihova pobeda nikome nije bila ni na kraj pameti. Ono što karakteriše, bar za sada, igru Tajlanđanki, jeste da u svakoj utakmici lider tima bude neko drugi. Domaćin grupe u Gdanjsku nikako ne popušta. Nejaka Koreja je bila malo jači trening za Poljakinje.

Drugi domašin šampionata, Holandija, poprilično se namučila protiv autsajdera iz portorika. Naime, bilo je potrebno da gošće osvoje prvi set, da krajem drugog poprilično zaprete, da bi, uz veliku pomoć sa tribina „lale“ konačno „procvetale“. Možda su domaće odbojkašice bile melo više opuštene posle dva ubedljiva trijumfa nad nejanim selekcijama Kenije i Kameruna.

Azijski derbi je pripao Kineskinjama i to sa poprilično iznenađujuće ubedljivim rezultatom. Istina, dva seta, prvi i treći, igrani su na razliku, ali je tim iz najmnogoljudnije zemlje sveta apsolutno dominirao u drugom. Brazilkama je meč sa Kolumbijom poslužio da se preznoje i da Ze Roberto još malo „zategne“ neke stvari koje nisu baš bile do sada kako je zamislio. A prvi trijumf su konačno zabeležile Argentinke, koje su čekale sebi ravne da bi pokazale ono što su trenirale. Meč je trajao četiri seta, a na kraju su sa osmehom izašle sa terena.

A grupa: Holandija (Bujis 16) – Portoriko (Aberkrombi 18) 3:1. Tabela: Holandija i Italija 9, Belgija 6, Kenija 3, Portoriko i Kamerun bez bodova.

B grupa: Tajland (Ajčaraporn 22) – Hrvatska (Fabris 13) 3:0, Turska (Karakurt 29) – Dominikanska Republika (Martinez 20) 3:2, Poljska (Stisjak 15) – Koreja (Juah 13) 3:0. Tabela: Poljska 9, Dominikanska Republika 7, Turska 6, Tajland 5, Hrvatska i Koreja bez bodova.

C grupa, Tabela: SAD i Nemačka po 6, Srbija 5, Bugarska 1, Kanada i Kazahstan bez bodova.

D grupa: Kina (Li Jing Jing 19) – Japan (Inue 19) 3:0, Brazil (Gabi 19) – Kolumbija (Amanda 20) 3:0, Argentina (Herera 18) – Češka (Orvosova 19) 3:1. Tabela: Kina i Brazil po 9, Japan 6, Argentina 3, Češka i Kolumbija bez bodova.