Aktuelnosti

SP, DAN 7. – SJAJNE DOMINIKANKE

29. 9. 2022.

Sedam dana se igra Svetsko prvenstvo za odbojkašice u Poljskoj i Holandiji, a polako izgleda da pojedinim favoritima popušta koncentracija. To je ovoga puta bio slučaj sa Poljakinjama koje su pretrpele poraz od Dominikanki, koje su pružile najbolju partiju na šampionatu, a možda i u poslednjih nekoliko meseci. Kada su poprilično ubedljivo rešile prvi set u svoju korist, svi na popunjenim tribinama u Gdanjsku su verovatno pomislili da će njihove ljubimice upisati nova tri boda. Ali to kao da je bio znak za „devojke sa kikicama“ da zaigraju daleko bolje, da se jednostavno jače suprotstave poljskoj. Počela je da briljira iskusna Betanija De La Kruz, igrala je u nekim momentima simultanku, a dobila je vrlo brzo podršku i od ostalih, pa je mogla i da predahne na terenu, a da se to ne odrazi na igru. Malo po malo, domaće su gubile konce igre, tačnije tim sa Kariba ih je preuzeo, pa su na kraju ostvarile vrlo važan trijumf. u istoj Grupi, Tajland je bio Ubedljiv nad Korejom, Turska bolja od Hrvatske, tako da će skauti selekcije Srbije imati mnogo posla kako bi spremili igru četiri tima sa kojima se ukršta svetski šampion u drugoj fazi.

Italijanke su imale samo zagrevanje u duelu sa Kenijom. Meč su dobile sa „šarenom“ postavom, prilično lagano, da su kasnije slobodno mogle da odrade i trening. Selekcija Portorika je morala dobro da se pomuči protiv raspoloženih kamerunki, ali su stigle do maksimalnog trijumfa, pa se spremaju i željno iščekuju meč upravo sa Kenijom, koji će odlučiti o tome ko će nastaviti takmičenje, a ko će se vratiti kući.

Rezultatski ubedljivo, ali igrom i ne toliko, najbolje srpske odbojkašice rešile su u svoju korist duel sa Nemicama, očekujući lak posao sa Kazahstanom koji sasvim sigurno nema šta da traži, naročito posle još jednog u nizu poraza, od Kanade. Sa dobrom igrom iz duela sa srpskom selekcijom, Bugarke su uzele Amerikankama prvi set na šampionatu, ali su u ostala tri skoro pregažene.

A grupa: Italija (Envakalor 12) – Kenija (Čumba 15) 3:0, Portoriko (Okasio 13) – Kamerun (Bikatal 11) 3:0. Tabela: Italija 12, Holandija 9, Belgija 6, Portoriko i Kenija po 3, Kamerun bez bodova.

B grupa: Koreja (Jeongah 11) – Tajland (Pimpičaja 21) 0:3, Turska (Guneš 12) – Hrvatska (Fabris 10) 3:0, Poljska (Stisjak 23) – Dominikanska Republika (Martinez 20) 1:3. Tabela: Dominikanska Republika 10, Poljska i Turska po 9, Tajland 8, Hrvatska i Koreja bez bodova.

C grupa: Kanada (Van Rik 18) – Kazahstan (Nikitina 8) 3:0, Srbija (Bošković 24) – Nemačka (Ortman 14) 3:0, SAD (Franti 19) – Bugarska (Atanasijević 14) 3;1. Tabela: SAD 9, Srbija 8, Nemačka 6, Kanada 3, Bugarska 1, Kazahstan bez bodova.

D grupa, tabela: Kina i Brazil po 9, Japan 6, Argentina 3, Češka i Kolumbija bez bodova.