Liga nacija

POVREDE BRINU VIŠE OD PORAZA

Rezultatom kojim su pobedili Slovence, naši najbolji odbojkaši su poraženi od aktuelnih svetskih šampiona, Poljske. Međutim, ono što mnogo više brine od jedne izgubljene utakmice su povrede već u ranoj fazi Lige nacija 2021. koja se igra u Riminiju. Naime Srećku Lisincu koji je iskrenuo zglob na premijeri sa Slovenijom, pridružio se još jedan standardni član startne postave, Uroš Kovačević. Najbolji odbojkaš Evrope požalio se na jake bolove u mišiću noge, pa je stručni štab odlučio da ga poštedi napora do daljnjeg.

Sve su to, naravno uz nesporan kvalitet, na najbolji način iskoristili Poljaci. Sa timom nikad jačim, pojačani Vilfredom Leonom nametali su žestok ritam. Iako oslabljena, selekcija Srbije je uspešno parairala u prvom setu, do same završnice, ali su sitnice presudile da on pripadne protivniku. Velikih problema su momci koje je selektirao Slobodan Kovač sve vreme meča imali sa servisom pomenutog bivšeg Kubanca. Čak 13 poena je na taj način ostvario Leon (svi ostali još četiri) i u pojedinim momentima kao da je sejao strah u protivnički deo terena. Isti učinak imali su Poljaci i blokom, pa se prostom računicom može reći da su više od jednog seta osvojili samo iz ta dva elementa. Srpski stručni štab je probao iznenama da nađe postavu koja će doneti promenu i uspelo im je to u trećem periodu. Stabilizovan je prijem servisa, razigrali su se Atanasijević, Ivović i Podraščanin, osvojen je treći set, smanjen rezultat, ali to je na žalost bilo sve od plavih. Početkom četvrtog perioda Leon je opet uzeo stvar u svoje ruke, stvorio porednost koju su Poljaci samo održavali do konačnog trijumfa.

Prošle su dve utakmice, pred srpskim odbojkašima je još 13, naredni rival je Italija (nedelja 21,00). Pitanje je na koga će Slobodan Kovač moći da računa, ali ko god da istrči na teren trebalo bi da bude u timo koji je favorit nad kombinovanim domaćinom.

Statistika Srbija Poljska

Prvo kolo: Francuska – Bugarska 3:0, Nemačka – Australija 3:0, Japan – Iran 3:0, Srbija – Slovenija 3:1, Holandija – Rusija 1:3, SAD – Kanada 3:0, Poljska – Italija 3:0, Brazil – Argentina 3:0, drugo kolo: Nemačka – Francuska 2:3, Iran – Rusija 1:3, Holandija – Japan 2:3, Australija – Bugarska 0:3, Poljska – Srbija 3:1, Italija – Slovenija 0:3, Argentina – Kanada 0:3, SAD – Brazil 0:3.

Parovi trećeg kola: Australija – Francuska, Holandija – Iran, Nemačka – Bugarska, Rusija – Japan, SAD – Argentina, Kanada – Brazil, Poljska – Slovenija, Srbija – Italija.