Aktuelnosti

PUT ZA PARIZ – KANADA PRVI JAČI ISPIT

18. 9. 2023.

Pošto je Svetska odbojkaška federacija kvalifikacione turnire za odlazak na Olimpijske igre „krstila“ kao – Put za Pariz, shodno tome bi se moglo reći da će on trajati tri etape. Prvu su najbolje srpske odbojkašice, aktuelne prvakinje sveta, druge u Evropi i bronzane sa poslednjih Igara u Tokiju, odradile onako kako su planirale, sa dve maksimalne pobede protiv selekcija Meksika i Ukrajine,koje su daleko od nivoa forme koju plave mogu da prikažu čak i kada imaju loš dan. Na prvoj maloj „pauzi“ gledaju sve rivale ispod sebe, a naredni protivnik je prvi malo, može se reći ozbiljniji.

Ipak, Kanada (utorak 4,00 časova), može da igra onoliko koliko im srpska selekcija dozvoli. Nedavno u Ankari, na prvom turniru Lige nacija, dozvolile su im toliko da su slavile posle pet setova. Zato je stručni štab pre ovog meča analizirao čak desetak mečeva Kanađanki i sve to predočio devojkama u dve video pripreme tokom ponedeljka, a neposredno pred polazak na meč sve će rezimirati još jednom.

-Radi se o selekciji koja je daleko ozbiljnija od prva dva protivnika. Moramo podići nivo igre, iako prva dva meča nisu bila uopšte loša, ali Kanaka je dobar protivnik, vredan poštovanja. Odigrale su deset setova u prva dva meča, a i tokom Lige nacija su imale najveći broj taj brekova što dovoljno govori njihovom kvalitetu. Imaju vrline i mane, ali ono što ih krasi jeste odbrana. Pretpostavljam da će biti dosta dugih poena, tako da moramo da budemo koncentrisane. Sigurno da im se kao najbolji napadač izdvaja Aleksa Grej, ali ne smemo zaboraviti ni na Maljo i Van Rajk, koje igraju u dobrim ekipama u Turskoj. One će svakako tražiti svoju šansu – analizirala je rivala Maja Ognjenović.

Što se tiče srpskog kapitena i jedne od najboljih odbojkašica sveta, ona se u potpunosti oporavila od virusa koji je imala od završnice Evropskog šampionata. Na treninzima je bila ona stara pa se može očekivati i da zauzme mesto u startnoj postavi.

-Možemo reći da nam je žreb išao na ruku, jer smo krenuli sa uslovno rečeno slabijima, a kasnije slede oni bolj. Sa druge strane možda to i baš nije najbolje, jer se u poslednja tri kola sastajemo sa tri možda i najjača rivala, Dominikanom, Holandijom i Kinom. Ali ima do tada još vremena. Forma u kojoj se nalazimo je zadovoljavajuća, ali može da presudi voljni momenat, jer znamo da je ulog preveliki, odlazak na Olimpijske igre – ocenjuje kapiten plavih.

Holanđanke su u Antaliji, mora se podsetiti, pobedile posle taj bfreka, ali selekcija Srbije je bila tek u početnoj fazi priprema, bez najboljeg svetskog tandema Ognjenović – Bošković, a taj poraz je kasnije onemogućio srpku selekciju za zaigra na završnom turniru. Ali, to je sve iza, a ispred devojaka i stručnog štaba je meč u kome bi trebalo da pokažu, odnosno potvrde, sa kakvim su ambicijama došle na kvalifijacije za Iolimpijske igre i zašto za skoro sve favoriti broj jedan u Ningbou.

 

Aleksandra Uzelac: Planiramo osvetu za Antaliju

Mlada Aleksandra Uzelac mogla bi da bude neko ko će u kanadskoj odbrani da unese dosta panike, pogotovo u monetima kada se rival bude usredsredio na Tijanu Bošković.

-Biće to svakako zahtevan meč, ali znamo kako igraju i način kako da ih pobedimo. U Antaliji nismo imale sreće, ali planiramo da im se osvetimo za taj poraz i nastavimo pobednički niz, koji nas vodi do ostvarenja zacrtanih ciljeva.

 

 

Rezultati, parovi, plasman…

A grupa (Ningbo), prvo kolo: Srbija – Meksiko 3:0, Dominikanska Republika – Češka 2:3, Holandija – Kanada 2:3, Kina – Ukrajina 3:0, drugo kolo: Holandija – Češka 3:0, Dominikanska Rešublika – Kanada 3:2, Srbija – Ukrajina 3:0, Kina – Meksiko 3:0. Plasman: Srbija i Kina po 6, Holandija 4, Dominikanska Republika i Kanada po 3, Češka 2, Meksiko i Ukrajina bez bodova, treće kolo: Srbija – Kanada, Dominikanska Republika – Ukrajina, Holandija – Meksiko, Kina – Češka.

B grupa (Tokio): Belgija – Bugarska 3:0, Turska – Portoriko 3:0, Brazil – Argentina 3:0, Japan – Peru 3:0, drugo kolo: Belgija – Portoriko 1:3, Turska – Bugarska 3:0, Brazil – Peru 3:0, Japan – Argentina 3:0. Plasman: Turska, Japan i Brazil po 6, Belgija i Portoriko po 3, Bugarska, Argentina i Peru bez bodova, treće kolo: Belgija – Argentina, Turska – Peru, Brazil – Bugarska, Japan – Portoriko.

C grupa (Lođ): SAD – Kolumbija 3:0, Nemačka . Tajland, Poljska – Slovenija, Italija – Koreja 3:0. drugo kolo: Nemačka – Kolumbija 3:1, SAD – Tajland 3:0, Poljska – Koreja 3:1, Italija – Slovenija 3:0. Plasman:  Nemačka, Poljska, SAD, Italija po 6, Kolumbija, Tajland, Koreja i Slovenija bez bodova, treće kolo: Nemačka – Koreja, Italija – Tajland, Poljska – Kolumbija, SAD – Slovenija