Aktuelnosti

PUT ZA PARIZ – KANADA U PARAMPARČAD

19. 9. 2923.

Na kvalifikacionom turniru za odlazak na Olimpijske igre, najbolje srpske odbojkašice koračaju sigurnim korakom. Zabeležene je nova pobede, treća maksimalna u igri koja je bila mnogo bolja i razlici u kvalitetu znatno višem nego što to rezultat pokazuje.

Bilo je poznato da je Kanada selekcija koja ume dobro da igra i neprijatno iznenadi, ali ukoliko joj se to dozvoli. Od prvog odigranog poena, videlo se da im plave devojke neće „izaći u susret“ i da će to biti meč u kome je nepoznanica samo u dužini trajanja. Stručni štab je napravio sjajnu taktiku, analizirao čak 14 poslednjih utakmica trećeg rivala na turniru, a devojke su sve to sprovele u delo. Po prvi put je u Ningbou na terenu bila Maja Ognjenović, koja je u više navrata „sakrivala“ loptu Kanađankama, koje nisu znale na koju stranu terena da idu da se brane. Uz nju super raspoložena Tijana Bošković, čije su snažne servise i smečeve protivnice nekad uspevale da vide tek na velikom ekranu dok je trajao usporeni snimak. Sjajan posao u odbrani radila je Alksandra Jegdić, koja je bila toliko požrtvovana prilikom kratke lopte koja se odbila od bloka, da se u jednom momentu „upecala“, što se ne pamti da se desilo na jednom meču. Kao i uvek Aleksandra Uzelac je bila napadački raspoložena, odbrambeno napreduje, a Bianka Buša je iako sa bolovima u butnom mišiću bila standardno dobra na prijemu servisa. Kreaciju igre najboljeg dizača sveta obilato su koristile Jovana Stevanović i Maja Aleksić za mnogo atraktivnih poena. Tako je izgledala igra svetskih šampionki i, sasvim sigurno glavnog favorita na ovom turniru.

Kanađanke su poznate kao tim koji igra dobru odbranu, ali posle gore pročitanog, svako ko nije ustao pre zore da direktno gleda ovaj meč, može da zaključi koliko im to nije uspevalo sa razigranom selekcijom Srbije. Par sudijskih grešaka, uslovljenih lošom procenom, ali i činjenicom da nije radio „čelendž“ sistem, koje su malo dekoncentrisale tim Đovanija Gvidetija, iskoristile su da vide šta znači voditi u ovom meču. Ali vrlo brzo su se Maje, Aleksandre, Tijana, Bianka i Jovana iznervirale, vratile stari ritam i uzdignutih ruku dočekale kraj. Bio je ovo revanš sa kamatom za poraz u Ligi nacija, ali i izdanje zbog kojih Češka strepi još više pred naredni susret (sreda 10 časova).

Statistika Srbija Kanada

Jovana Stevanović: Bile su bez šansi

-Kanada je vrlo kvalitetna selekcija, napreduje iz dana u dan, imaju iskustva, ali smo mi ovaj meč odigrale izvanredno, od prvog do poslednjeg poena. bilo je istina malo nervoze u trećem setu, zbog nekih stvari najviše uzrokovanih time što sistem vraćanja spornih situacija nije radio, ali smo na vreme izašle iz svega toga. Imale smo sjajan servis, odbranu, blok, tako da su bile bez ikakvih šansi. Sledi Češka, koja ima kvalitet i zato nema mesta opuštanju. Brane se dobro, ne odustaju, ali verujem da ćemo taktički uspeti da ih osujetimo i zabeležimo novi trijumf.

 

Bianka Buša: Sve je funkcionisalo

-Vrlo važna pobeda, maksimalnim rezultatom, ostvarena opet u jutarnjem terminu. Poremetili smo ih servisom, čime smo sebi olakšali posao u odbrani i bloku. Sve funkcionisalo jako dobro što se vidi iz rezultata. Sledi Češka, borbena selekcija, ali verujem da ćemo igrati na ovom nivou, što će biti dovoljno za još tri boda, ali zašto ni i da podignemo nivo igre, jer dolaze sve jači rivali.

 

Đovani Gvideti: Srećan sam

-Srećan sam danas. Repsektovali smo Kanadu jer se radi o dobrom timu, jer smo prošli meč smo izgubili u Ligi nacija i zato smo pažljivo pripremali ovaj meč. Igrali smo jako dobro taktički, tehnički, imali smo dobar stav, servis je bio odličan, igra u polju… Stvarno sam jako srećan kako je tim izgledao i igrao na obvom meču.

 

Rezultati, parovi, plasman…

A grupa (Ningbo), prvo kolo: Srbija – Meksiko 3:0, Dominikanska Republika – Češka 2:3, Holandija – Kanada 2:3, Kina – Ukrajina 3:0, drugo kolo: Holandija – Češka 3:0, Dominikanska Rešublika – Kanada 3:2, Srbija – Ukrajina 3:0, Kina – Meksiko 3:0, treće kolo: Srbija – Kanada 3:0, Dominikanska Republika – Ukrajina 3:0, Holandija – Meksiko 3:1, Kina – Češka.. Plasman: Srbija 9, Holandija 7, Kina i Dominikanska Republika po 6, Kanada po 3, Češka 2, Meksiko i Ukrajina bez bodova, 

B grupa (Tokio): Belgija – Bugarska 3:0, Turska – Portoriko 3:0, Brazil – Argentina 3:0, Japan – Peru 3:0, drugo kolo: Belgija – Portoriko 1:3, Turska – Bugarska 3:0, Brazil – Peru 3:0, Japan – Argentina 3:0, treće kolo: Belgija – Argentina 0:3, Turska – Peru 3:1, Brazil – Bugarska 3:2, Japan – Portoriko 3:0. Plasman: Turska 9 , Brazil 8, Japan 6, Belgija, Argentina i Portoriko po 3, Bugarska 1, Peru bez bodova, 

C grupa (Lođ): SAD – Kolumbija 3:0, Nemačka . Tajland, Poljska – Slovenija, Italija – Koreja 3:0. drugo kolo: Nemačka – Kolumbija 3:1, SAD – Tajland 3:0, Poljska – Koreja 3:1, Italija – Slovenija 3:0, treće kolo: Nemačka – Koreja , Italija – Tajland, Poljska – Kolumbija, SAD – Slovenija. Plasman:  Nemačka, Poljska, SAD, Italija po 6, Kolumbija, Tajland, Koreja i Slovenija bez bodova.