Aktuelnosti

PUT ZA PARIZ – NEDORASLE I ČEHINJE

20. 9. 2023.

Dobre navike se ne manjaju, pa su stoga najbolje srpske odbojkašice preskočile i četvrtu prepreku. Činjenica je da su do sada Čehinje jedine uspele da osvoje set protiv plavih, ali on kao da je bio neka vrsta alarma da tim odreaguje kako treba i bez problema privede meč kraju. Istini za volju, da su suije htele da vide na usporenom snimku da je lopta koju je Katarina Lazović poslala na stranu protivnica, prvo zakačila češku odbojkašicu, a tek posle toga otišla u aut, bila bi to još jedna maksimalna pobeda. Ovako je samo trijumf u kome je izgubljen set, a  osvojena su tri nova boda.

Da su devojke koje je na teren slao Đovani Gvideti igrale slično onom kako je to bilo dan ranije, ovaj susret trajao bi mnogo, mnogo kraće. Ovako, Čehinje su nekako bolje počinjale svaki set, plave su ih oko polovine stizale, potom prestizale, a onda uvećavale vođstvo. Neko bi rekao, i ne bi pogrešio, da veliki timovi pobeđuju i kad igraju slabo. A samo par podataka govore koliko su svetske prvakinje imale slab dan, 21 polkonjen poen iz servisa, deset neuspelih prijema servisa i 11 izbačenih napada van granica terena. Ako se uzme da su protivnice ukupno osvojile 94 poena, onda znači da im je skoro polovina poklonjena. Ali, kada je bilo potrebno plave bi, iako su koračale nekom drugom od zamišljene putanje, uspevale da se vrate. I selektor Gvideti je čestim izmenama pokušao da pronađe šest njih koje će biti najkoncentrisanije u datom trenutku. Svaka je u datom trenutku unosila nešto što je bilo potrebno da se ostvari četvrti trijumf. Ako se greške zaborave, mada će stručni štab svakako iskoristiti slobodan dan da učini sve da se ne ponove, onda bi se ovaj meč stvarno mogao svesti pod – taman koliko treba.

Najvažnije su četiri pobede, 12 bodova, ali i da se četvrtak iskoristi na najbolji način da se uđe u finiš. A on treba da bude na nivou svetskoh šampionki, viceprvakinja Evrope i bronzanih sa Olimpijskih igara u Tokiju. Ili bar vrlo blizu njega. Najpre Dominikanska Republika, koja je već ovog leta pobedila ovaj sastav Srbije, pa Holandija, koja je bila dostojan poluvinalni rival u Briselu, i na kraju domaćin sa desetak hiljada grla podrške sa tribina.

MR M4 SERBIA CZECH 20-9-2023

 

Đovani Gvideti: Spremamo se za Dominikanu

-Vrlo važna pobeda za nas. Češka uvek igra dobro i organizovano, i to su još jednom dokazali. Ovo nije bio naš dobar dan, ali mi je drago kako su devojke odraagovale u četvrtom seto. Možda do njega ne bi ni došlo da je dosuđela lopta koja je dirala blok, ali pobeda je pobeda, tri boda vredna, to smo i hteli i to je najbitnije. Sada nam treba dobar oporavak i pripremamo meč sa Dominikanom.

 

Sara Lozo: Previše smo grešili

-Grešili smo mnogo više nego što bi trebalo, u servisu posebno. Ali, izborili smo se nekako protiv jednog jako dobrog protivnika, što se videlo nedavno i na Evropskom prvenstvu. Pobeda je pobeda, ne mora i ne može uvek maksimalnim rezultatom. Dobro će nam doći dan pauze da se odmorimo sa jedne, ali i dobro spremimo za naredne mečeve sa druge strane.

 

Teodora Pušić: Igra se na pobede, a mi pobeđujemo

-Drago mi je što smo zabeležile pobedu uprkos velikim oscilacijama u igri. Ustvari, to je najviše bilo uočljivo u trećem setu, jer smo prva dva dobili rutinski. Bilo je i sudijskih grešaka, ali nećemo o njima. Igra se na pobede, a mi ih pobeđujemo, i to sve mečeve po tri boda. Dve trećine smo odradili odlično, spremamo se za ovu završnu, najbitniju na turniru, gde su i najozbiljniji protivnici.

 

Rezultati, parovi, plasman…

A grupa (Ningbo), prvo kolo: Srbija – Meksiko 3:0, Dominikanska Republika – Češka 2:3, Holandija – Kanada 2:3, Kina – Ukrajina 3:0, drugo kolo: Holandija – Češka 3:0, Dominikanska Rešublika – Kanada 3:2, Srbija – Ukrajina 3:0, Kina – Meksiko 3:0, treće kolo: Srbija – Kanada 3:0, Dominikanska Republika – Ukrajina 3:0, Holandija – Meksiko 3:1, Kina – Češka 3:0, četvrto kolo: Holandija – Ukrajina 3:0, Dominikanska republika – Meksiko 3:0, Srbija . Češka 3:1, Kina – Kanada Plasman: Srbija 12, Holandija 10, Kina 9, Dominikanska Republika 9, Kanada 3, Češka 2, Meksiko i Ukrajina bez bodova.

B grupa (Tokio): Belgija – Bugarska 3:0, Turska – Portoriko 3:0, Brazil – Argentina 3:0, Japan – Peru 3:0, drugo kolo: Belgija – Portoriko 1:3, Turska – Bugarska 3:0, Brazil – Peru 3:0, Japan – Argentina 3:0, treće kolo: Belgija – Argentina 0:3, Turska – Peru 3:1, Brazil – Bugarska 3:2, Japan – Portoriko, četvrto kolo: Belgija – Peru 3:0, Turska – Argentina 3:1, Brazil – Portoriko 3:0, Japan – Bugarska 3:0, Plasman: Japan i Turska po 12, Brazil 11, Belgija 6, Argentina I Portoriko po 3, Bugarska 1, Peru bez bodova.

C grupa (Lođ): SAD – Kolumbija 3:0, Nemačka . Tajland, Poljska – Slovenija, Italija – Koreja 3:0. drugo kolo: Nemačka – Kolumbija 3:1, SAD – Tajland 3:0, Poljska – Koreja 3:1, Italija – Slovenija 3:0, treće kolo: Nemačka – Koreja 3:0, Italija – Tajland 3:0, Poljska – Kolumbija 3:0, SAD – Slovenija 3:1, četvrto kolo: SAD – Koreja, Poljska – Tajland, Italija – Kolumbija, Nemačka – Slovenija. Plasman: Italija 12, Poljska i SAD po 9, Nemačka 8, Koreja 1, Tajland, Slovenija i Kolumbija bez bodova.