Aktuelnosti

I OSMEHOM RUŠE RIVALE

21. 9. 2023.

Meksiko, Ukrajina, Kenada, Češka… Četiri „recke“ koje su na kvalifikacionom turniru za odlazak na Olimpijske igre, koji se održava u Ningbou, zabeležile najbolje srpske odbojkašice su nešto što se od njih očekivalo. Možda je samo meč sa Čehinjama bio za nijansu teži, jer su devojke imale jedan slab dan, koji se dešava kada su u pitanju turniri na kojima se u malo dana odigra mnogo mečeva. Međutim, o onome što je bilo se ne priča mnogo, fokus je usmeren na ono što sledi, a to su tri poeča poslednje „etape“, sa objektivno i tri najkvalitetnija rivala. Prvi u nizu je Dominikanska Republika (petak, 4,00 časova), selekcija koja ume i te kako da odigra dobro, da pomrsi račune, a srpskom timu su to učinile nedavno u Ligi nacija.

-Baš tako, zbog njih nas nije bilo na završnom turniru i ovaj meč je u neku ruku osveta. Biće to važna utakmica, teška kao i ostale dve. Ali idemo redom. Poznajemo ih dobro, izuzetno su visoke, snažne i shodno tome nas očekuje težak posao, ali ukoliko nametnemo naš ritam, biće sve u redu. Verujem da će sve biti u redu – ističe Bianka Buša koja svojim odličnim prijemom servisa i igrom u odbrani unosi sigurnost timu i olakšava posao dizačima i napadačima.

Reprezentacija Srbije je jedina koja u dosadašnjem delu takmičenja nije dozvolila iznenađenje. Ostale selekcije koje su „u igri“ za odlazak u Pariz narednog leta, a to su Kina, Holandija i Dominikanska Republika, do sada su pretrpele po jedan poraz od, uslovno rečeno, autsajdera koji više nemaju šansu. Zato su plave i prve na tabeli sa svih 12 bodova.

-Odbojka na svetskom nivou u poslenje vreme diže nivo. Svi igraju dobronema izrazitih autsajdera, nema tima koji se predaje unapred i niko se ne može pobediti lagano, da se ne uloži dosta truda i koncentracije.I ovde je ujednačeno, to se vidi i po nekim rezultatima drugih selekcija, ali i mi smo imali primer Češke koja se ne predaje. I Dominikana je sekecija koja se uvek mora shvatiti najozbiljnije i zato nemamo mi njima šta da se revanširamo, nego da odigramo našu prepoznatljivu igru i samim tim ne bi trebalo da bude problema – ocena je Mine Popović, jedne od iskusnijih o ovom sastavu, koja i na taj način doprinosi ozbiljnosti.

E sad, igra je ozbiljna, ali tu ozbiljnost prate konstantni osmesi svih devojaka, čak i u, onim retkim, momentima kada ne ide beš sve po planu.

-To nam pomaže i uz osmeh nam je daleko lakše da se vratimo iz težih situacija. Moramo biti pozitivne i taj osmeh je nekako sastavni deo naše igre – smatra Buša.

A saigračica se nadovezuje:

-To je jedinstvo tima kakav je naš, to su stvari koje mnogo znače, a jedan osmeh može da obasja sve ostale i da se izađe iz neke neželjene situacija,

Znači, rivali se ruše i dobrom igrom, sjajnom atmosferom, koncentracijom, ali i osmehom. Zato se očekuje da u sva tri naredna meča, redom, Dominikanke, Holanđanke i na kraju Kineskinje, vide tu „krvu liniju“ zadovoljstva.

 

Ne može uvek 3:0

Od dosadašnjih rivala, jedino se Češka hvali kako je svetskim šampionkama „otkinula“ set.

-Ne može uvek 3:0. Teško je svakog pobediti maksimalnim rezultatom.Pogrešile smo dosta servisa, to nas je koštalo tog seta, ali vratile smo se brzo i uspele mirno da rešimo meč u svoju korist.

 

Do sada sve kako treba

Četiri prethodne pobede su bile samo zafgrevanje za ono što sledi, ali je sam turnir specifičan.

-Nije lako odigrati sedam utakmica u devet dana, gde je važan svaki set. Zadovoljni smo, do sada ide sve kako treba, odradile smo posao fenomenalno i taktički, i tehnički i što se koncentracije tiče, a verujem da će tako biti do kraja.

 

Rezultati, parovi, plasman…

A grupa (Ningbo), prvo kolo: Srbija – Meksiko 3:0, Dominikanska Republika – Češka 2:3, Holandija – Kanada 2:3, Kina – Ukrajina 3:0, drugo kolo: Holandija – Češka 3:0, Dominikanska Rešublika – Kanada 3:2, Srbija – Ukrajina 3:0, Kina – Meksiko 3:0, treće kolo: Srbija – Kanada 3:0, Dominikanska Republika – Ukrajina 3:0, Holandija – Meksiko 3:1, Kina – Češka 3:0, četvrto kolo: Holandija – Ukrajina 3:0, Dominikanska republika – Meksiko 3:0, Srbija . Češka 3:1, Kina – Kanada 2:3. Plasman: Srbija 12, Holandija i Kina po 10, Dominikanska Republika 9, Kanada 5, Češka 2, Meksiko i Ukrajina bez bodova. Parovi petog kola: Srbija – Dominikanska Repblika, Kanada – Ukrajina, Češka – Meksiko, Kina – Holandija.

 

B grupa (Tokio): Belgija – Bugarska 3:0, Turska – Portoriko 3:0, Brazil – Argentina 3:0, Japan – Peru 3:0, drugo kolo: Belgija – Portoriko 1:3, Turska – Bugarska 3:0, Brazil – Peru 3:0, Japan – Argentina 3:0, treće kolo: Belgija – Argentina 0:3, Turska – Peru 3:1, Brazil – Bugarska 3:2, Japan – Portoriko, četvrto kolo: Belgija – Peru 3:0, Turska – Argentina 3:1, Brazil – Portoriko 3:0, Japan – Bugarska 3:0. Plasman: Japan i Turska po 12, Brazil 11, Belgija 6, Argentina i Portoriko po 3, Bugarska 1, Peru bez bodova. Parovi petog kola: Portoriko – Argentina, Bugarska – Peru, Brazil – Turska, Japan – Belgija.

 

C grupa (Lođ): SAD – Kolumbija 3:0, Nemačka . Tajland, Poljska – Slovenija, Italija – Koreja 3:0. drugo kolo: Nemačka – Kolumbija 3:1, SAD – Tajland 3:0, Poljska – Koreja 3:1, Italija – Slovenija 3:0, treće kolo: Nemačka – Koreja 3:0, Italija – Tajland 3:0, Poljska – Kolumbija 3:0, SAD – Slovenija 3:1, četvrto kolo: SAD – Koreja 3:1, Poljska – Tajland 2:3, Italija – Kolumbija 3:0, Nemačka – Slovenija 3:2. Plasman: Italija i SAD po 12, Nemačka i Poljska po 10, Tajland 2, Koreja i Slovenija po 1, Kolumbija bez bodova. Parovi petog kola: Kolumbija – Koreja, Tajland – Slovenija, Poljska – Nemačka, Italija – SAD.