Neki novi klinci Škola

Roda – Let od skoro dve decenije

Pred kraj prošlog veka, ma kako to sada možda zvučalo i davno, sad radom je među prvima u privtnoj „verziji“ počeo i odbojkaški klub Roda. Bilo je kao i na svakom početku teško, a najpre su se klinci i klinceze okupljali u školama na Banovom brdu. Kako je vreme odmicalo, tako ih je bilo sve više i više, rastao je broj njih na trennzima, pa je shodno tome i broj trenera morao da bude veći.

Ono čime se ponose u Rodi je da se sve vreme, a naredne godine će slaviti jubilej, i to ne mali, dve decenije postojanja, bave sportsko pedagoškim radom. To su mahom deca školskog uzrasta, a s obzirom na to da su se opredelili za odbojku, uključeni su u sistem treninga i takmičenja. Funkcionišu kako muške, tako i ženske selekcije, koje su redovnu učesnici svih dešavanja u organizaciji Odbojkaškog saveza Beograda, a kako obično postižu zapažene rezultate, neretko im se dešava da kasnije nastave i dalje, na prvenstvo države. I tamo ulaze u borbu za visok plasman.

roda-1U skoro dve decenije dugom postojanju odbojkaši i odbojkašice Rode bili su osvajači medalja na svim takmičenja na nivou Beograda, a ono čime se naročito ponose jeste to da su dva puta bili prvaci Srbije u pionirskoj konkurenciji i dva puta drugi u istom uzrastu, kao i plasman seniorske ženske ekipe u Prvoligaško društvo. Kako se klub razvijao, tako su čelni ljudi morali da obezbeđuju još bolje i kvalitetnije uslove, da se „šire“ po pitanju škola gde će se trenirati, pa sada sve to ima daleko veći obim nego na početku.

Shodno tome, kao i činjenicom da se radi o deci školskog uzrasta, u Rodi sarađuju sa školama, čime pomažu celokupnuideju i organizaciju školskog sporta u Srbiji. Rodini treneri su školovani, pa su to uglavnom profesori fizičkog vaspitanja, koji su tokom studija usmerili odbojku, ali ima i onih koji su viši sportski treneri. I što je bitno, svi oni su uključeni u dugoročni proces rada, što govori koliko se u ovom klubu gleda unapred.

roda-2Mnogi odbojkaši i odbojkašice koji danas nose dresove klubova koji se takmiče u Super ligi, počinjali su u Rodi, pa se tako ponose da su prve korake tu napravili Aleksandar Gmitrović, Nemanja Jokanović, Sara Vučićević, Aleksandra Ćirović, Katarina Lazović, Katarina Raičević, Tamara Radmilović…

Kako je krenulo, Roda će leleti još dugo, dugo, boriti se sa rivalima za svoje mesto na odbojkaškom nebu, a pritom će sigurno iznedriti još dosta mladih igrača i igračica koji će sa ponosim isticati odalke su se vinuli u visoko društvo.