Odbojka Odbojka na snegu

Smečevi i na minusu

Pored dvoranske i odbojke na pesku, nedavno se pojavio još jedan vid ovog sporta, a to je – odbojka na snegu. Verovatno inspirisani upravo bič – volejom, ali i mnogim sportskim aktivnostima koje se održavaju na snegu, neko je spojio lepo i korisno, pa će se ove sezone zvanično odigrati tri turnira iz serije Euro tur, koji su prvi zvanični pod pokroviteljstvom Evropske odbojkaške konfederacije.

snow-1Biće upamćeno da je mesto u Češkoj, Špindlerov Mlin imao čast da premijerno organizuje takmičenje koje polako „preti“ da postane pravi spektakl. Veliki broj publike je ispratio ovaj, do sada skoro nevidjeni vid spoja lepote, atraktivnosti, sjajne atmosfere, vrhunskih poteza, ali I šarenila, muzike i svega onog što daje posebnu čar ovom sportu. Igralo je 16 ženskih parova, a prve zlatne medalje dobile su Silvija Pozminkova i Suzana Vojtiškova, „snežsnowne kraljice iz Slovačke. One su u finalu bile uspešnije od Grete Ćikolari i Djulije Toti, koje predstavljaju najbolji italijanski par u bič – voleju i koje su svoje znanje u tom sportu „modifikovale“ za snou – volej. Nema sumnje da će mnogi „peskaši“ preko zime igrati na snegu.

U muškoj konkurenciji je „dupliran“ broj parova, a tu je takodje najbolji bio „duet“, koji su činili domači igrači Robert Kufa i Mihal Matija. Turnir je ispratio veliki broj gledalaca, preko dve hiljade, a videli su nešto što do sada sigurno nisu. Naredna takmičenja u Kronplacu (Italija) će biti prilika za nova uzbudjenja.

 

KRAMPONI ZA STABILNOST

Kada je oprema za snou – volej u pitanju, za sada nije ništa definisano, naravno, osim dresova. S obzirom na vremenske uslove, dozvoljeno je da ispod njih igrači i igračice nose majice ili aktivni veš, kako na rukama, tako i nogama.snow

Što se obuće tiče, takodje je sve na takmičarima, a već su se izdvojile patike sa kramponima, nešto nalik kopačkama, kako bi se manje klizali. Takodje neki igrači nose kape, neki kačkete, a čak su i šalovi u opticaju.