Odbojka Odbojka na snegu

Zimske čarolije

Prva zvanična sezona odbojke na snegu protekla je prema očekivanjima. Ono što je evidentno je da je dobila veliki broj poklonika širom kontinenta, odnosno tamo gde su postojali uslovi, a to je mahom na planinama. Odigrana su tri turnira, ispostavilo se da su Špindlerov Mlin u Poljskoj, Vagrin Klinar u Austriji i Plan de Korones u Italiji bili idealna mesta za pravu promociju “snou voleja”. Poslednji turnir u italijanskim Alpima bio je i kruna sezone. Kao da su se parovi na prva dva “zagrevali” i iščekivali treći kako bi pokazali sve što znaju. I pravi primer da je takjo su Italijanke Greta Ćikolari i Đulija Toti. snow-11Na prva dva turnira kategorije Evropske serije su gubile finalne mečeve, da bi pred svojom publikom konačno i trijumfovale. Prvo mesto u Plan de Koronesu doneo im je i zvanje “Kraljica snega”, čime su potvrdile da su se izuzetno pripremile za kratku, ali napornu, a na kraju uspešnu sezonu. U finalu su Italijanke bile uspešnije od Čehinja Dostanove i Knoblohove u dva seta.

Kada su muškarci u pitanju, nemački tandem Dorjan i Hauzer savladali su austrijsko – nemačku kombinaciju Šnecer – Švejkart sa 2:1. Inače, zbog najviše sakupljenih poena, iako celu sezonu nije igrao sa jednim saigračem, prikupio je poljski igrač Mihal Matija, pa je on postao “Kralj snega” za 2016. godinu.

snow-2Organizatori su izuzetno zadovoljni, sasvim sigurno i ljudi u Evropskoj odbojkaškoj konfederaciji. Pokazalo se da je ovaj zimski sport postao jedna od atrakcija, pored terena se odmaraju skijaši, ali je “uočen” i sve veći broj mladih koji su, neki i prvi put, uzeli ovu odbojkašku loptu u ruke.