Više od igre

Smečevi ili pista – večita dilema

Fraza da su odbojkašice najlepše i najbolje građene spotristkinje odavno je postala nesamo istinita, nego se smatra da ako se za neku devojku kaže da se bavi ovim sportom, automatski se stvara slika skoro pa manekenke ili foto modela. Nekada je u staroj SFRJbio praznik svakog vikenda, širom zemlje. Danas je to pretežno “svako za sebe”, lepotica i dalje i srećom, ima u ogromnim količinama, a mnoge od njih su se pojavile i na modnim revijama.

Tako su recimo reprezentativke Srbije, nekoliko dana pre početka Evropskog prvenstva u Beogradu, 2011. godine, bile učesnice na jednoj reviji čuvene modne kuće “Mona”. Kada je najlepseJelena Nikolić izvela tim, pobrale su aplauze na otvorenoj sceni, a da nije uskoro počinjalo veliko takmičenje, verovatno bi na njoj ostale nekoliko dana. Toliko im se svidelo, a i toliko su lepo izgledale i jednostavno za kratko vreme srasle prosto sa pistom. Uzmimo da su one najlepše, nama bez konkurencije. I zato što su naše i zato što to stvarno jesu.

Ako se malo okrenemo ka komšiluku, bližem ili malo daljem, nailazimo, na žalost u većini slučajeva samo na internetu, na pregršt lepih devojaka koje su odavno skrenule pažnju na sebe kako izgledom, tako i igračkim umećem. Zato ne bi bilo loše zamisliti kako bi izgledala jedna modna revija ili izbor za mis sastavljen od predstavnica ex YU, naravno bez Srbije, jer smo neke stvari malo ranije konstatovali.

Predstavnica Slovenije bila bi najverovatnije Iza Mlakar.iza-mlakar Jedna je od najboljih odbojkašica u “deželi”. Gradi svoje ime i prezime, ne razmišljajući o verovatno daljim rodbinskim vezama sa voditeljem “Kviskoteke” i “Malih tajni velikih majstora kuhinje”. Ona kuva na terenu, levom rukom pretežno, otkriva sve tajne igre preko mreže i želi da bude veliki majstor. Uz to, studira medicinu u Mariboru.

Mnogo je laskavih priznanja za izgled, uz mnoštvo odbojkaških trofeja dobila Marina Katić. marina-katic-4Nekadašnja reprezentativka Hrvatske je sigurno imala brojne ponude da se oproba u manekenskim vodama, ali jednostavno je dala prednost odbojci. Uspeli su u Švajcarskoj da je nagovore se slika za “Lice godine” ili su samo “pokupili” njenu fotografiju sa sajta Volera. Bilo kako bilo, dobila je ubedljivo najviše glasova. Zasluženo, nema šta. Slično bi bilo da je takvo takmičenje sprovedeno u Italiji, Poljskoj, Nemačkoj i drugim zemljama gde je igrala. Mnogi navijači su danima tugovali na kraju sezone.

Makedonska ženska odbojka od raspada SFRJ elena-pandevanije beležila neke uspehe, što ne znači da i tamošnje igračice ne žele da potvrde onu teoriju sa početka priče. Tako recimo Elena Pandeva redovno pohađa Fakultet za turizam i menadžment u Skoplju, ali redovno igra i odbojku. Isto takato, pričaju oni koji je bolje poznaju, redovno i dobro izgleda, na terenu i van njega.

Osmeh ksenija-ivanovic-1Ksenije Ivanović razoružava, a iz priloženog se jasno vidi koliko je tačna ta konstatacija. Isto tako i smeč, pa je po mnogima najbolja crnogorska odbojkašica spojila “lepo i korisno”. Za sada je daleko više fokusirana na odbojku, jer igra sjajno, a o eventualnom upuštanju u manekenske vode sigurno da će razmisliti.

Priča se da najbolju ekipu u BiH, Jedinstvo iz Brčkog, mnogi gledaju i zbog Ajle Paradžik. ajla-paradzik-1Stigla je i na spisak reprezentacije, što je potvrda da je dobra u poslu kojim se bavi, a da bi, u slobodno vreme, ako ga uopšte ima, mogla i u neke druge vode da upliva, to sigurno.

Pošto bi na ovom (zamišljenom) izboru sigurno bilo i gošći, koje bi se takmičile bilo rame uz rame ili van konkurencije, teško da bi iko mogao da bude imun na izgled Grkinje Aspe Pantazi.sexy-aspa Mnogo godina je igrala u elitnom, sada u drugoligaškom društvu, što je opet ne sprečava da izgleda – superligaški. Razlog “žrtvovanja karijere” leži u njenom poslu. Nosi uniformu, vozi motor, reguliše saobraćaj, a mnogi bi se sami prijavili ili jednostavno rekli – hapsi me.

Ovo su samo neke od lepotica odbojkašica iz komšiluka. Naravno, kada bi se napravio pravi izbor, konkurencija bi bila ne velika, nego ogromna. Možda nekom nekad padne nešto tako na pamet. Ne bi se desilo ništa loše. Naprotiv.